Ingemar x 2. Ingemar Johansson och Ingemar Lindhe laddar för spelträff i Torps gamla skola.
Ingemar x 2. Ingemar Johansson och Ingemar Lindhe laddar för spelträff i Torps gamla skola.

Dags för folkfest i gamla skolan

På lördag är det dags för den traditionsenliga spelträffen i Torps gamla skola. Spelemannen Ingemar Johansson ser fram emot en kväll präglad av musik och hundratals besökare.

ANNONS
|

Varje år sedan millennieskiftet har Ingemar Johansson och hans vänner arrangerat träffen där musikanter och besökare från när och fjärran samlas för att ha det trevligt tillsammans.

–Det är 17:e gången, 16 fler än vi trodde det skulle bli från början, säger Ingemar Johansson.

Klockan 12 börjar kalaset med kaffe, bullar och mingel för att sedan fortsätta med dans, sång och musik tills det börjar svartna utanför fönstren och lite till.

–18-19 gäng är anmälda att spela på eftermiddagen och varje gäng spelar fyra låtar. Sedan på kvällen tar vi undan bord och stolar och dansar så länge vi orkar, säger Johansson.

ANNONS

Han berättar att det inte är några större nyheter i år, utan i stora delar är det en välbekant syn som kommer möta besökarna.

–Det brukar vara mycket av ortens folk som kommer, och det är väldigt trevligt. Det är väldigt blandat med musik, och det tycker jag det ska vara också. Allt i från sång, folkmusik, visor och dansband med gitarr, dragspel, blåsinstrument och keyboard, säger Johansson.

Träffen, som årligen brukar locka omkring 450 personer, har med åren kommit att bli synonym med den lilla orten Torp strax utanför Färgelanda.

–Det är ett stort engagemang från bygdens folk och vi är många som hjälps åt varje år, säger Ingemar Lindhe som är ordförande i den lokala ekonomiska föreningen som vill ombilda sig till en bygdegårdsförening.

Mycket har hänt sedan förra året. Efter diskussioner med kommunen stod det i februari klart att kommunen säljer fastigheten till den lokala föreningen, som även ska få ett renoveringsbidrag på 180 000 kronor.

–Det betyder väldigt mycket att kunna fortsätta ha aktiviteter här ute, och vi vill fortsätta hålla det uppe i framtiden. Under spelträffen brukar det bli 800 koppar kaffe, och det är viktigt för våra intäkter till föreningen, säger Lindhe.

ANNONS

ANNONS