Dalslands Folkhögskola i Färgelanda.
Dalslands Folkhögskola i Färgelanda. Bild: Mattias Modéen

Dalslands folkhögskola blir kvar i Färgelanda

Dalslands folkhögskola blir kvar i Färgelanda. Det är beskedet från styrelsen i regionens folkhögskoleförvaltning. Spara tänker styrelsen göra på annat sätt.

ANNONS
|

På torsdagen hade förvaltningen styrelsemöte och tog då beslut om hur fram tiden ska se ut.

– Styrelsen gick på utredningens slutsats att inte gå vidare med förslagen om flytt av Fristads folkhögskola och Dalslands folkhögskola, säger Jan Kirudd som utrett folkhögskolornas framtid på respektive ort.

– En lättnad, skönt att skolan är kvar. Då kan skolan fortsätta få berika folks liv, säger Agnes Kilponen Persson, som utbildar sig till äventyrsguide på folkhögskolan, och är en av de som låg bakom en namninsamling för att behålla skolan i Färgelanda.

Bakgrunden till de eventuella flyttplanerna är att Västra Götalandsregionens folkhögskolor i Färgelanda och Fristad dras med ett underskott på 2,8 miljoner. Dalslands folkhögskola har dock preliminärt beräknats få ett överskott med 3,7 miljoner för 2019.

ANNONS

– Man beslöt i stället att fortsätta utreda om man kan spara genom att sänka servicegraden på de sex folkhögskolorna. Ska skolan servera frukost, lunch och middag eller kan man bara servera lunch, frågar Jan Kirudd, som i sitt utredningsarbete också fått förslag på att städningen kan minskas genom att personal och studerande själva genomför städning på allmänna ytor.

– Det är små saker – men det kan ge rätt mycket, säger Eva Ternegren (MP), ordförande för regionens folkhögskolor, som tillägger att även ny prissättning av internatet också är en åtgärd för att stärka ekonomin.

LÄS MER:Namninsamling för Dalslands hotade folkhögskola engagerar hundratals

En flytt av folkhögskolan från Färgelanda som också inneburit en stängning av internatet hade inte garanterat minskat de ekonomiska problemen, menar utredaren.

– Det är stora ingrepp i skolorna att flytta, det betyder inte bättre ekonomi. Dalslands folkhögskola har gjort överskott, men det finns ingen garanti för det om man inte erbjuder boende för långväga studenter, säger Jan Kirudd.

– Det var flera saker i utredningen som var skäl till att inte flytta. Det ena var riskerna med att inte kunna bedriva samma verksamhet på annat ställe utan internat. Vi har kurser med folk från hela landet som är beroende av internat, och då hade vi fått en annan profil på skolan, säger Eva Ternegren.

ANNONS

Att folkhögskolan är räddad ser hon dock som ett för starkt ord.

– Fortsättningen är att vi ska utreda om vi ska vidta de här åtgärderna, och ta en långsiktigare diskussion om skolorna på varje ort. Ekonomin är inte jättegod, men det ser ljusare ut, säger Eva Ternegren.

Namninsamlingar, demonstrationer och uppmärksamhet från medier tror Agnes Kilponen har bidraget till att styrelsen tog beslutet att inte flytta. Hon säger att tiden på skolan har gett henne många vänner och ny erfarenhet.

– Den har också hjälpt mig att inse vad jag vill här i livet, säger den blivande äventyrsguiden.

Men nu kan det alltså bli slut på "all inclusive" på skolan.

– De pratar om det. Det är synd, jag gillar helpension, men om det är vad som krävs får det bli så, säger Agnes Kilponen Persson.

ANNONS