Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I flera klasser tävlar tjejer och killar tillsammans. Och kampen är jämn - men Fanny Spångberg från Frölunda vinner tillslut.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Den mjuka vägen i Färgelanda

Sporthallen är full med vitklädda barn och ungdomar. På två mattor rör sig snabba fötter. Det är dags för judodraget - för tjugonde året i rad.

Sedan 1990 har runt 150 judoutövare samlats i Sporthallen i Färgelanda en gång per år. Barn, ungdomar, vuxna, pojkar, flickor - judodraget är öppet för alla. Och så har det varit sedan starten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det är en av de saker som gör det så roligt, alla kan hålla på med judo. Det har ingen större betydelse vem du är. Att det är så blandat gör att det blir en väldigt bra stämning, säger Bengt Håkansson.

Han är en av dem som var med och startade Färgelanda judoklubb och som tog initiativ till tävlingen då för tjugo år sedan.

– Vi ville ha en egen tävling. Annars får våra medlemmar alltid åka överallt, nu får andra komma hit istället, säger han.

Och det verkar gästerna inte ha något emot. Två av dem som tycker det är roligt att komma hit är William Rittfeldt och Felix Benmark som tävlar för Frölunda judo. De ska snart upp på mattan, men är inte särskilt nervösa.

– Nej, det känns bra. Jag ska försöka göra mitt bästa, och om jag inte vinner är det bara att kämpa på och ta nästa tävling, säger Felix Benmark.

En som redan är i full gång är snart 11-åriga Fanny Spångberg. Hon har vunnit tre av tre matcher, och har en kvar.

– Det har gått bra. Det är nog för att jag kämpar, och så har jag en bra hejarklack, säger hon medan kompisarna intygar att hon faktiskt är bäst av alla. Fanny själv är inte lika övertygad. Men att hon ska fortsätta med Judo, det vet hon.