Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Färgelanda kommun måste spara 20 miljoner kronor – en majoritet av besparingarna kan genomföras genom varsel.  Bild: Karl af Geijerstam
Färgelanda kommun måste spara 20 miljoner kronor – en majoritet av besparingarna kan genomföras genom varsel. Bild: Karl af Geijerstam

Färgelanda kan tvingas till storvarsel

Färgelanda måste spara 20 miljoner kronor. Alternativen är klara: motsvarande 25 årsarbetare måste sparas in. Nu väntar stora varsel – eller andra åtgärder som kan spara lika mycket pengar.

Färgelanda kommun har stora ekonomiska underskott. Bland annat har kommunen tvingats låna pengar för att klara av att betala löner till sina anställda. Nu visar det sig att kommunen måste spara 20 miljoner kronor, rapporterar tidningen Dalslänningen.

Under senaste kommunstyrelsesammanträdet presenterades ett förslag till besparingar – ett förslag som dock inte är officiellt. Däremot fattades ett inriktningsbeslut om stora besparingar.

– Det vi behöver spara är 20 miljoner kronor för att komma i balans. Vi tog beslut igår om besparingar på ungefär 15 miljoner, vilket motsvarar cirka 25 årsarbetare eller andra åtgärder som kan spara lika mycket pengar. Det måste vidtas, och det ganska snart, säger Tobias Bernhardsson till Bohusläningen.

Målet är att nämnderna ska lämna förslag till kommunstyrelsen till 15 april, och att kommunstyrelsen då tar ett slutgiltigt ställningstagande hur besparingarna ska genomföras. Och Bernhardsson ser framför sig att varsel är att vänta.

– Personalkostnaden är den största delen av kommunens budget, och vi kommer att behöva vidta den här typen av åtgärder. 25 årsarbetare har vi gått ut med, vilket motsvarar fem procent av kommunens personalstyrka. Det betyder att 95 procent är kvar, men vi förstår ju att för oss, liksom runtom i hela Kommunsverige är det ansträngt, säger han.

Läget har varit känt en längre tid, och tjänstemännen fick i januari ett tydligt uppdrag att se över hur stora besparingar som krävs i kommunen. Bernhardsson tror inte att ett tidigare beslut hade kunnat minska sparbehovet.

– Det hade behövt ske oavsett. Vår likviditet är kraftigt ansträngd och det går inte att vänta längre.

I december fattade kommunledningen beslutet att sparka kommunchefen Susanne Korduner. Ett beslut som tvingade kommunen att betala en dryg miljon kronor i avgångsvederlag. Men kommunalrådet Tobias Bernhardsson står bakom beslutet även idag.

– Det var ett nödvändigt beslut att ta och det finns fler nödvändiga beslut som vi behöver ta för att komma tillrätta med vår ekonomi, säger han.