Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kommunens tekniske chef Ulf Nilsson, avdelningschefen för samhällsutveckling Maria Wagerland och kommunalrådet Tobias Bernhardsson (C) bjöd in till pressträff. Bild: Ulf Blomgren

Färgelanda vill spara bort hela snöröjningen

Med en prognos på minus 16 miljoner i kommunbudgeten, vill politikerna i kommunen spara 1,6 miljoner på att dra in snöröjningen och låta privata väghållare och föreningar ta över snöbekämpningen

Förslaget kommer ifrån tjänstemännen.

– Kommunen är inte huvudman för några vägar alls inom kommunen och har därför inget lagstadgat ansvar, att se till att vägarna snöröjs under vintern, förklarar avdelningschefen för samhällsutveckling vid kommunförvaltningen, Maria Wagerland.

Kommunalrådet Tobias Bernhardson (C) presenterade sparförslaget vid en presskonferens, efter det att kommunstyrelsen på tisdagskvällen beslutat att skicka förslaget vidare till kommunfullmäktige.

– Kommunen har i många år frivilligt röjt vägar i samhället från snö, när det varit påkallat. Men eftersom kommunen inte är huvudman för en enda väg i Färgelanda kan vi spara vad detta kostar varje vinter och vi talar om miljonbelopp, säger Bernhardsson.

– Det motsvarar till exempel tre lärartjänster, så vi menar att pengarna kan användas bättre.

Maria Wagerland berättar att kommunens budget på 1,1 miljoner kronor för snöröjning inte brukar räcka till, utan att nya upphandlingar driver upp priset till 1,6 miljoner kommande vintrar. Så den möjliga besparingen blir alltså 1,6 miljoner kronor. Snöröjningen har utförts av privata företag som tecknat avtal med kommunen.

– Vi tror att vägföreningar och liknande kan sköta snöröjningen mer effektivt än kommunen, säger Tobias Bernhardsson.

Att kommunen inte är huvudman för några vägar betyder inte att man inte äger några vägar.

– Vem som ska sköta en väg beror på vad som står i detaljplanen, förklarar Ulf Nilsson som är teknisk chef i Färglanda kommun.

När snörröjningsärendet togs upp i kommunstyrelse gick oppositionspartierna, S , V och SD, emot att säga upp samtliga avtal med snöröjare direkt och därmed upphöra med den kommunala snöröjningen redan till kommande vinter.

– Vi är eniga i sak, men de önskar att detta ska ske först till hösten 2020, alltså ett år senare än vi tänkt oss. Men för att inte hamna i en långbänk med diskussioner om detta går vi med på det, säger Tobias Bernhardsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Någon representant för oppositionen deltog emellertid inte vid presskonferensen. Beslut i frågan fattas på nästa fullmäktigemöte.

Bernhardsson och Wagerland meddelade också, att kommunen nyligen tecknat försäljning av före detta äldreboendet Tallbacken Högsäter, som hjälp vid saneringen av kommunens budget.