Föreningen som är mer än bara fotboll

Julbasar, brännbollsturnering och nu senast ett monstertruckrace. Högsäters GF har ett finger med i det mesta som händer i Högsäter men bakom allt jobb finns många eldsjälar.

ANNONS
|

Det blåser kyliga vindar på Genevi idrottsplats i Högsäter. Gräsplanerna står tomma då utomhussäsongen tagit slut. Men inne i klubbstugan är det allt annat än kyligt. Här sprids en värme så fort man äntrar lokalen. En del av styrelsen har redan dykt upp och sitter samlade kring bordet där de flesta beslut tagits genom åren. Skratten överröstar varandra och vid sidan om leker barnen. Några är däremot för små och sitter i stället i föräldrarnas famn.

Men det är så här det brukar se ut i Högsäters GF. I alla fall om man frågar dess ordförande Stefan Dahl. För hit är alla välkomna, både stora och små.

ANNONS

– Jag har själv varit aktiv som ung och nu är jag ordförande sedan några år tillbaka. Det har känts naturligt att ta det steget, för här tas alla emot med öppna armar, säger han.

Det som tidigare var fyra sektioner med skidor, gym, tennis och fotboll har i dag blivit fyra nya klubbar. Fotbollen fick behålla sitt och heter i dag Högsäters GF. Med över 150 medlemmar, sex ungdomslag och ett herrlag i division fyra håller föreningen ihop i vått och torrt. Men enligt Stefan Dahl är föreningen så mycket mer än bara fotboll.

– Evenemangsbiten är det vi lever för. Även om medlemsavgifter betalas in och inträde tas på matcherna så räcker inte dessa pengar. Vi behöver andra saker för att gå runt, säger han. Här har vi allt från julbasar till brännbollsturnering och nu det senaste tillskottet ett monstertruckrace.

LÄS MER: Monsterbilartill Högsäter i juni

Just nu pågår arbetet för fullt med att färdigställa den bana som ska användas den 3 och 4 juni nästa år. Stefan Dahl räknar med att det kommer över 3 500 personer till Högsäter dessa dagar.

– Det är jättestort för oss och för bygden. Men det är många frivilliga personer som ligger bakom allt arbete.

ANNONS

Att så många väljer att ställa upp tror Stefan Dahl beror på något som kallas "Högsäterandan". Folk i alla åldrar vill vara med och ge liv åt Högsäter och för att lyckas med det krävs evenemang som fortsätter att locka folk.

"Det var här som jag växte upp och själv spelade fotboll när jag var liten. Nu ser jag mina barn växa upp på samma plats och då vill jag vara en del av det."

En av alla eldsjälar i föreningen är Conny Hansson. 1992 lanserade han idén om en brännbollsturnering i Högsäter. Den fick då namnet Genevilyran och 18 lag kom till den första upplagan. Sedan fortsatte det att öka och som mest har det varit 84 lag.

– Genevilyran är det evenemanget som ligger oss varmast om hjärtat, säger han.

Therese Blom sitter med i styrelsen som sekreterare. Hon är en av de som har bäst koll på det som tidigare hette julmarknaden i Högsäter men som nu heter julbasar. Evenemanget driver fotbollsföreningen tillsammans med skidföreningen. För henne har det varit en självklarhet att vara delaktig.

– Det var här som jag växte upp och själv spelade fotboll när jag var liten. Nu ser jag mina barn växa upp på samma plats och då vill jag vara en del av det. Förutom julbasaren är jag även ledare i ett av ungdomslagen, säger hon.

Styrelsen i föreningen är också något som sticker ut i mängden då man har fler kvinnor än män på platserna. Ett av de nyaste tillskotten i styrelsen är Johanna Isaksson. Orsaken till att hon gick med var för gemenskapen och för att hon tror på att alla kan göra något.

ANNONS

– Jag har inget jättestort intresse för fotboll. Men jag vet att det behövs folk och då kan jag ställa upp och hjälpa till, säger hon och får medhåll av Conny Hansson.

– Föreningen är ett bra forum för de som kanske har svårt att komma in i samhället. Här kan de få hjälp att träffa andra.

Förutom monstertruckracet har föreningen ytterligare ett evenemang på gång. För någon dag sedan tog man beslutet att hjälpa till med evenemanget som sker på trettondagsafton. Då kommer dansbandet Perikles till Färgelanda sporthall.

Evenemang som Högsäters GF står för

Fotbollsturnering: Är en del av Färgelanda Cup tillsammans med Färgelanda IF där man hjälper till med sekretariatet och planer. Cupen arrangeras i augusti och har i år lockat 2 250 ungdomar.

Julmarknad: Det som tidigare var julmarknaden i Högsäter heter i dag julbasar. Arrangerar tillsammans med Högsäters skidklubb och går av stapeln sista helgen i november.

Brännbollsturnering: Genevilyran startades för första gången 1992. Startade med 18 lag för att sedan öka till 84 som bäst. Arrangeras alltid sista helgen i maj. Avslutas med After-brännboll som nästa år får en ny scen och dansbana.

Monstertruckrace: Föreningen står för banan och personal på tävlingsdagarna. Två bilar som möts och snabbast vinner. Tävlingen arrangeras 3-4 juni nästa år.

Trettondagsafton: Det nyaste projektet för föreningen. Tar över traditionen med att dansbandet Perikles kommer till Färgelanda sporthall. Har personal på plats och hjälper till med försäljning.

ANNONS