Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Fler poliser på stationen i Mellerud

Polisens omorganisation medför att fler poliser i yttre tjänst ska utgå från Mellerud, enligt det förslag som ska träda i kraft i januari. – Med den utökade verksamheten blir Mellerud en av fyra större polisstationer i Östra Fyrbodal, säger områdeschef Rickard Fremark.

Polisen genomför just nu en stor omstrukturering i landet till en nationell myndighet och det spiller även ned på Dalsland. En viktig del i denna förändringsprocess är en förflyttning av resurser från stöd och servicefunktioner till utredare och poliser i yttre tjänst.

En stor förändring för Dalslands del är att ingripande poliser får Mellerud som utgångspunkt. Två poliser jobbar i dag i yttre tjänst i Bengtsfors och de flyttas till Mellerud, där en polis jobbar i dag. Tillsammans med någon eller några poliser från Åmål och Vänersborg ska det i Rickard Fremarks framtidsplaner vara sex poliser i yttre tjänst som utgår från Mellerud. Dessa ska jobba dag- och kvällstid enligt ett tvåskiftschema, med ansvar främst för Mellerud och Dals Ed. Precis som i dag kommer det att vara poliser i yttre tjänst dygnet runt med Åmål som utgångspunkt.

– Mellerud ligger strategiskt rätt och invånarna kommer att märka av en större polisiär närvaro, även om inte tjänsterna är direkt knutna till orten.

Förutom att sex poliser i yttre tjänst ska utgå från Mellerud ska stationen ha två utredartjänster och en kommunpolis. Det senare är en ny nationell satsning i polisens strävan att tillmötesgå synpunkter och önskemål från medborgare och organisationer, vilket kallas medborgarlöftet.

– Kommunpoliserna blir min förlängda arm mot invånarna, säger Rickard Fremark.

Östra Fyrbodal ska ha fyra kommunpoliser och samtliga tjänster utom den i Mellerud är tillsatta.

En annan förstärkning är att Östra Fyrbodal ska få tillgång till två mobila poliskontor i stället för som i dag, en mobil enhet.

Kommunalrådet Per Eriksson (S) i Bengtsfors är kritisk till förslaget. Till tidningen Dalslänningen säger han att det troligen leder till att Dalslandspolisen i Mellerud måste bistå sina kollegor i Trollhättan och Vänersborg oftare.

”Det känns som en smygnedläggning av stationen i Bengtsfors” säger han till tidningen.

Den nya organisationen ska träda ikraft den 25 januari 2016.