Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Tobias Bernhardsson (C) är kommunstyrelsens ordförande i Färgelanda och har dementerat att det förekommit någon svartlistning av tjänstemän. ”Det finns inte och har inte funnits någon svart lista eller svart bok”, sade han till Bohusläningen i april. Bild: Ulf Blomgren
Tobias Bernhardsson (C) är kommunstyrelsens ordförande i Färgelanda och har dementerat att det förekommit någon svartlistning av tjänstemän. ”Det finns inte och har inte funnits någon svart lista eller svart bok”, sade han till Bohusläningen i april. Bild: Ulf Blomgren

Fortsatt oenigt i Färgelanda – hög chef lämnar

Ytterligare en högt uppsatt person inom Färgelanda kommun, som pekats ut i den ”svarta bok” som politiker fört över icke-önskvärda personer inom kommunen, väljer att lämna sitt jobb. Och meningarna går isär om vem som bär ansvaret, rapporterar P4 Väst.

Följetongen med arbetsmiljöproblem inom Färgelanda kommun får, i och med att ytterligare en person lämnar sin tjänst, ett nytt kapitel.

Bohusläningen har tidigare berättat om den ”svarta bok” som politiker ska ha fört över tjänstemän som de ville göra sig av med, som blev föremål för kritik i en oberoende konsultrapport i våras.

Men konsultfirman som anlitades är inte heller de enda som granskat arbetsmiljön i Färgelanda – även Arbetsmiljöverket har granskat kommunen, haft inspektörer på plats och hotat med vite om tjänstemännen inte slutar trakasseras.

Den uppmärksammade härvan av arbetsmiljöproblem i kommunhuset i Färgelanda har pågått sedan tidigt i höstas, och även resulterat i att den nya kommunchefen Katrin Siverby rekryterats. Hon har dock ännu inte tillträtt sin nya post, utan ska göra det först i nästa vecka.

När Siverby presenterades i april frågade Bohusläningen hur hon ser på den kontinuerliga turbulens som präglat det politiska landskapet under lång tid, både det senaste året men också historiskt med flera kommunchefer som fått lämna under uppmärksammade former.

– Jag vet att det finns en stark gemensam vilja från både förtroendevalda, medarbetare och fackliga organisationer att åstadkomma en förändring, och den starka viljan gör ju att det finns förutsättningar att nå de resultat man vill från både politik- och tjänstemannasidan. Och jag är inte rädd för utmaningar, sade Siverby då.

LÄS MER: Facket anmäler Färgelanda på nytt

LÄS MER: Riskerar vite efter fackets kritik mot arbetsmiljön

LÄS MER: Färgelanda måste betala skadestånd till kränkt tjänsteman

LÄS MER: Utredning visar: Politiker förde "svart bok" över tjänstemän

LÄS MER: Inspektion av Färgelanda kommun uppskjuten

LÄS MER: Besked om ny kommunchef i Färgelanda dröjer

LÄS MER: Klart med ny kommunchef i Färgelanda

LÄS MER: Klart med tillfällig kommunchef i Färgelanda