Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Fotoklubben har fokus på gemenskap

Medlemsutställning, dagsresor och fotokurser. Det finns gott om aktiviteter för Färgelanda fotoklubb. Men framför allt handlar det om att lära sig av varandra och hjälpas åt.

För åtta år sedan startade fotoklubben i Färgelanda. Johnny Odden är en av grundarna och den första medlemmen i fotoklubben som startades efter att Johnny gått en fotokurs hos en som heter Jan Stalfors.

– Det fanns då ett intresse att fortsätta umgås och hjälpa varandra efter kursen. Därför bestämde jag och Jan Stalfors för att starta en fotoklubb, säger han.

Intresset för fotografering har Johnny Odden alltid haft men enligt honom själv är det svårt att säga vad han tycker bäst om att fotografera. Däremot är resten av klubbmedlemmarna överens.

– Han är vår bilfotograf. Han fotograferar väldigt mycket bilar, säger Bengt Olsson.

– Jag tycker att det är kul att åka på bilträffar och då tar jag med mig kameran. Men jag fotograferar även natur och porträtt, säger han.

Från början hade fotoklubben i Färgelanda ett tiotal medlemmar. I dag har medlemsantalet ökat till 40 personer och enligt Roger Myrström, ordförande i fotoklubben, är Färgelanda en av de mest aktiva klubbarna inom området.

– Vi är flera fotografer som träffas på dagtid och åker på fotoresor i några timmar. Detta försöker vi göra ungefär var fjortonde dag. Det är ett sätt för oss att hålla i gång, säger han. Förutom dagsturer arrangerar fotoklubben även flera utställningar om året. En stående utställning som alltid sker under december är deras medlemsutställning i Centrumhuset.

– I år är vi tolv medlemmar som ställer ut. Vi har valt att inte ha något tema, istället får man ställa ut sina bästa bilder, säger Roger Myrström.

Roger Myrström var precis som Johnny Odden med när klubben startade för åtta år sedan. I dag har han vuxit i från makrofotografering och fotograferar det mesta som dyker upp. Det var också han som fick med Bengt Olsson i klubben för fem år sedan.

– Då fotograferade jag mest vid jul och högtider, men inte mer än så. När jag fick möjlighet att köpa en kamera från Roger (Myrström) blev jag fast. Det är så kul att se hur mycket man utvecklats från då till nu, säger han.

Samtliga håller med om att det är gemenskapen som är det bästa med fotoklubben.

– Vi lär oss mycket av varandra och vi hjälps åt. Dessutom har vi väldigt roligt tillsammans, säger Bengt Olsson och får medhåll från en av nybörjarna, Ernst Knutsen.

– Fotoklubben var ett utmärkt sätt för mig att lära känna nya människor när jag flyttade hit för några år sedan, säger han.