Fyra överklagar vindkraftsplan

Christina Thulin, som har samlat in namnunderskrifter mot vindkraftsplanerna på Kroppefjäll, överklagar fullmäktiges beslut till förvaltningsrätten. Totalt har fyra överklaganden inkommit.

ANNONS
|

Den 16 mars beslutade Färgelandas kommunfullmäktige att anta det upprättade förslaget till vindbruksplan. Fyra överklaganden har inkommit till förvaltningsrätten i Göteborg.

Christina Thulin anser att beslutet inte har tillkommit i laga ordning och tar upp ett antal faktorer som hon menar styrker detta. Bland annat påpekar hon att det i projektbeskrivningen inte har använts ord som vindkraftspark utan enbart handlat om att hitta en genomtänkt strategi för vindkraften som är anpassad till det lokala landskapets förutsättningar. Hon menar att det vilseledande ordet vindkraftspark inte används i planförslaget, när det är det som avses.

Överklaganden anser även att det finns många punkter som inte har utretts ordentligt. Hon nämner 40 punkter som hon anser behöver utredas mer, till exempel hur höga vindkraftverk det kommer att byggas, hur de ska placeras, dess anpassning till landskapets strukturer, antalet vindkraftverk, hur höga bullernivåerna kommer att bli, fornlämningar och försvarets intressen.

ANNONS

Överklaganden menar också att det förekommit omfattande jäv i kommunfullmäktige, och hon nämner tre ledamöter som hon menar inte borde ha deltagit i beslutet på grund av att de har egenintressen i frågan. Vidare menar hon att beslutet är olagligt på grund av att fullmäktige beslutat att Kroppefjäll är lämpligt för vindkraft trots att planförfattarna och Länsstyrelsen i sina utredningar kommit fram till att Kroppefjäll är olämpligt för vindkraft.

Förvaltningsrätten har nu begärt ett yttrande från Färgelanda kommun.

ANNONS