Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
GULT MEN INTE FULT. Anne-Marie Bergh på biblioteket i Mellerud har satsat på en helgul utställning. ”Man ska få en energiboost”.

Gul chock på temat hälsa

Påsken är över, men på biblioteket har färgtemat tagit över utställningssalen. – Det ska vara en gulchock när man kommer in, säger Anne-Marie Bergh.

Det är ett grått och regnigt aprilväder utanför, men den som suktar efter vårsol kan stilla begäret i bibliotekets källare. Sådan är i alla fall tanken med den nya utställningen i konstrummet.

– Det har varit en lång, mörk vinter och tanken är att man kan komma hit och få en energiboost. Det ska vara en gulchock när man kommer in, säger bibliotekarien Anne-Marie Bergh.

Det är hon som ligger bakom utställningen, där alla objekt går i gult. Det mesta är fyndat på loppis, något är medtaget hemifrån och något är kvarglömt på biblioteket. I ett hörn är det vädertema med regnjackor, en kudde i solens form och ett paraply. På ett lågt bord står det köksartiklar, i en monter finns det väskor och smycken och på väggen hänger det tvättsvampar och en frisbee.

Utställningen är en förlängning av bibliotekets hälsohylla som invigdes i februari. För tillfället är det fokus på hälsosam kost och i hyllan kan man läsa om rawfood eller blåbärens nyttighet. En annan nyhet är att man kan låna gångstavar vid disken, precis som man lånar böcker.

Temat går igen nere i utställningssalen, där böcker om D-vitamin och färglära finns tillgängliga för besökare. Man kan även läsa om vad den gula färgen symboliserar i olika delar av världen.

– Oftast står gult för positiva saker som sol och värme, men i andra kulturer kan det signalera sjukdom och smitta. Men syftet är helt enkelt att ge människor en positiv upplevelse och att främja välmående, säger Anne-Marie.