Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Karl-Erik Segersax.  Bild: Tomas Olsson
Karl-Erik Segersax. Bild: Tomas Olsson

Han försökte kandidera för två partier

Sedan det uppdagats att Karl-Erik Segersax från Högsäter kandiderar för Sverigedemokraterna till kommunfullmäktige, plockas han bort från Kristdemokraternas landstingslista.

Karl-Erik Segersax är för närvarande KD:s enda ledamot i Färgelanda kommunfullmäktige. Inför nästa mandatperiod har den lokala partiavdelningen inte lyckats få ihop någon lista. Däremot har han fram till nu stått med på listan till regionfullmäktige. Men, som P4 Väst var först med att rapportera, ställer Segersax nu även upp för Sverigedemokraterna till kommunfullmäktige i Färgelanda. Detta är något som Maria Nilsson (KD), distriktsordförande i Fyrbodal, har reagerat starkt på.

– Ja, det har jag en väldigt klar uppfattning om. Alla som kandiderar på någon av våra listor skriver under en försäkran på att det är vårt parti som man jobbar för. Då finns det inte på kartan att göra sig tillgänglig för ett annat parti, säger hon.

Hur nära SD står KD egentligen?

– Vi ligger inte alls nära varandra ideologiskt. Det är där skillnaden finns. Jag kan inte svara för hur olika kandidater tänker. Men kristdemokratin är en egen ideologi, säger Maria Nilsson.

Bohusläningen har inte lyckats nå Karl-Erik Segersax för kommentarer. Enligt P4 Väst ser han det som att det handlar om två olika val, till regionen respektive till kommunen, och menar därför att det inte borde finnas något hinder mot att ställa upp för olika partier.

– Enligt Valmyndigheten kan man göra så, men har KD de reglerna att det inte går, så ändrar jag mig. Jag kommer att ställa min plats till förfogande i KD:s lista till landstingsvalet, säger Karl-Erik Segersax till kanalen.

Han står inte med på den förtryckta SD-listan i Färgelanda men har däremot samtyckt till att kandidera och kan därmed skrivas till på valsedlarna av väljarna. I så fall har han möjlighet att bli ledamot i kommunfullmäktige med stöd av personröster.

När det gäller landstingsvalet har nya valsedlar beställts av KD och på dessa kommer Segersax inte att vara med. Men förtidsröster som redan har lämnats påverkas inte av den uppkomna situationen.

– Har man redan röstat så gäller det, säger Maria Nilsson till Bohusläningen.