Niklas Leonardsson tror inte på att kickstarta 2017. Istället uppmuntrar han människor till att hitta en hälsosam livsstil som fungerar över tid.
Niklas Leonardsson tror inte på att kickstarta 2017. Istället uppmuntrar han människor till att hitta en hälsosam livsstil som fungerar över tid.

Han vill inspirera andra till en hälsosam livsstil

Som personlig tränare, kostrådgivare och föreläsare vill Niklas Leonardsson inspirera andra till en hälsosam livsstil. På tisdag håller han föredrag på Bohusläns museum.

ANNONS
|

Han möter upp i entrén iförd svarta träningskläder med företagets logotyp på bröstet. Visar sedan vägen förbi receptionen och caféet, vidare till ett litet arbetsrum intill gymmet.

Niklas Leonardsson slår sig ned i en brun skinnfåtölj, med ett leende på läpparna. Att han trivs i träningsmiljön går inte att ta miste på.

Han arbetar med sitt stora intresse. Som personlig tränare och kostrådgivare på Energi Hälsocenter får Niklas Leonardsson inte enbart andra att uppnå sina mål, han uppfyller även den egna drömmen.

– Det här är vad jag vill hålla på med. Nu får jag göra det jag brinner för, säger han.

ANNONS

Vägen till framgång har dock inte varit spikrak. Tvärt om har tillvaron stundtals kantats av både hinder och omvägar.

Såg bara hinder

Redan första året på handbollsgymnasiet John Bauer fick Niklas Leonardsson erfara en tuff motgång.

– En skada gjorde att jag tvingades sluta helt, säger han och fortsätter:

– När handbollen försvann visste jag inte vem jag var längre. Jag såg bara hinder. Min skolgång påverkades, betygen blev sämre precis som min fysiska form, säger han.

Niklas Leonardsson gick kvar på John Bauergymnasiet, trots att han inte längre kunde träna som de andra. Det var stundtals svårt att förhålla sig till situationen, men med tiden lyckades han hitta en egen väg.

– Projektarbetet i trean blev en vändpunkt. Jag tvingades göra ett arbete utifrån mina förutsättningar, säger Niklas Leonardsson och berättar hur han började studera allt som har med träning och hälsa att göra.

Arbetet skulle så småningom presenteras med ett föredrag. En företeelse som Niklas Leonardsson till en början kände stort obehag inför, men som senare skulle ge mersmak.

– Jag har alltid blivit väldigt nervös av att stå inför folk och prata. Nu var det annorlunda. När jag höll min föreläsning sista året på gymnasiet kände jag att jag visste vad jag snackade om, säger han.

ANNONS

Efter föredraget belönades Niklas Leonardsson med ett stipendium för bästa föreläsning.

– Det var ett kvitto på att folk tyckte jag var bra, säger han.

Aldrig fullärd

Två år efter studenten påbörjade Niklas Leonardsson en yrkesutbildning på skolan The Academy. Hösten 2015 var han licenserad personlig tränare.

– Även om jag är licenserad ser jag mig aldrig som fullärd. Det finns alltid nya utmaningar att ställas inför, säger han.

Niklas Leonardsson anställdes på Energi Hälsocenter när de öppnade i början på 2016. Att få hjälpa andra till en mer hälsosam livsstil är den största drivkraften med yrket, anser han.

– Du kan inspireras och dra lärdom av andra, men för att komma dit du vill, måste du hitta vad som är bäst för just dig. Mitt jobb går ut på att stötta andra till att finna sitt bästa jag.

I slutet på förra året tog Niklas Leonardssons karriär en ny riktning. Med det uppskattade föredraget från gymnasiet i bakhuvudet arrangerade han en föreläsning om hälsa, i Färgelanda.

– Föreläsningen grundade sig i mina egna tankar och erfarenheter. Jag vill föröka få andra att se möjligheter i stället för misslyckanden. I min kan du bara lyckas eller dra lärdom, aldrig misslyckas säger han.

ANNONS

Den 17 januari arrangeras samma föreläsning på Bohusläns museum i Uddevalla. Niklas Leonardsson hoppas på ett gott mottagande.

– Med min föreläsning vill jag sprida kunskap, inspirera och uppmuntra andra till en hälsosam livsstil.

Niklas Leonardsson

Ålder: 23 år

Bor: I Uddevalla

Gör: Arbetar som personlig tränare och kostrådgivare på Energi Hälsocenter samt som föreläsare

Familj: Mamma, pappa och storasyster

Intressen: Träna, inspirera andra och kolla fotboll tillsammans med kompisarna

Aktuell: Med föreläsningen "Din möjliga hälsa" på Bohusläns museum den 17 januari.

Motto: "Vill man, så kan man"

ANNONS