Har vigt sitt liv åt herrgården

Stigens herrgård har en lång historia som startar redan 1820. Här har dessutom en kvinna haft en betydande roll och spenderat stora delar av sitt liv på herrgården, som i dag förvaltas av Folke Stigens Stiftelse.

ANNONS
|

Stigens herrgård nämns för första gången i jordeboken i slutet av 1300-talet. Men den nuvarande herrgårdsbyggnaden byggdes först någon gång mellan 1820-1824 till en kvinna som hette Anna-Lisa Lisell.

År 1829 köpte Andreas Svensson herrgården. Han var far till Magnus Andersson, som var riksdagsman under tolv år och kallades även för patron. Magnus Andersson köpte så småningom herrgården av fadern. När han gifte sig med Maria Jansson, som han träffat på Ellenö landbruksskola, år 1857 flyttade de tillsammans in i herrgården och använde den som bostad.

– Hon kallades Maria på Stigen och hon var en mycket utåtriktad energisk affärskvinna, säger Fingal Larsson, vice ordförande och ledamot i stiftelsen. Maria på Stigen har haft en stor betydelse för Stigens herrgård. Bland annat ordnade hon vävskola för att försöka råda bot på fattigdomen. Vävskolan ledde sedan till en yllefabrik som stod färdig 1874, där många av bygdens invånare fick arbete.

ANNONS

Maria på Stigen ordnade även en skola på herrgården och engagerade sig i den kvinnliga rösträtten. Hon inrättade också ett vårdhem på Restad utanför Vänersborg. Samtidigt fostrade hon åtta egna barn.

I dag finns det många historier som kan berättas från när Maria och Magnus bodde på herrgården. I ett av rummen har troligen Magnus haft sitt arbetsrum och precis intill ligger köket, i den dörren finns en mellanspegel som går att fälla ner.

– Det var genom den luckan som Magnus fick sin mat. Maria sa att den var till för att han inte skulle nypa flickorna i baken när de serverade hans frukost, säger Fingal Larsson.

Väl inne i köket leder en smal och brant trappa upp till övervåningen. Fingal Larsson påpekar att det var Maria Janssons snabbväg ner till köket för att kunna övervaka kökspersonalen.

– Genom det där ovala fönstret i köksdörren kunde hon spana utan att synas, säger han.

Läs mer omslott och herrgårdar:

Den engelska stilen har präglat slottet

Här kan du sova i bokhållarens rum

Äldrehemmet som blev turistparadis​

President Bush glömde vinpavorna på slottet

Baldersnäs herrgård ska sälja Dalsland

ANNONS

Maria på Stigen lät även anlägga en trädgård med terrasser ned mot sjön bakom huset och hon uppmanade bygdens ungdomar att som nöje bygga en konstgjord ö ute i sjön. Uppfattningen var att hon var fast och målmedveten och nu blickar hon ner från porträttet där hon hänger bredvid sin man Magnus i salongen på herrgården. År 1906 avled Magnus i hemmet och Maria övertog då själv driften av herrgården tills hon själv gick bort 1922. Herrgården övertogs då av hennes barn och sedan även hennes barnbarn.

1975 var året som Folke Stigen, tidigare Andersson, övertog herrgården. Han var barnbarn till Maria på Stigen, hade rötter i bygden och ägde flera fabriker i Borås.

– Han genomförde en totalrenovering av herrgården men lyckades ändå bevara mycket och detta har man försökt ha kvar än i dag, säger Uno Call, ordförande i Folke Stigens Stiftelse.

Innan Folke Stigens bortgång 1983 bildade han en stiftelse som han testamenterade hela fastigheten till. Stiftelsen fick namnet Folke Stigens Stiftelse och stiftelsen har sedan dess förvaltat fastigheten och dess skogsinnehav.

I dag hyr stiftelsen ut herrgården för exempelvis konferenser, bröllop eller kalas. Förutom det har man även styrelsemöte, där styrelsens representanter utses av Färgelanda kommun och Färgelanda församling.

ANNONS

– Vi har också tagit efter en tradition som finns i Uddevalla med nyårsdagskaffe. Då bjuder vi tillsammans med kommunledningen in kaffe och tårta där man även får göra en rundvandring på herrgården, säger ordförande Uno Call.

Totalt finns det ett tiotal rum på Stigens herrgård. Förutom salongen har man ett bibliotek, flera sovrum och badrum.

Fakta: Stigens herrgård

  • Herrgården byggdes 1820-1823 till Anna-Lisa Lisell. 1829 köper Andreas Svensson Herrgården. Sonen Magnus Andersson köper den sedan av fadern. 1857 gifter han sig med Maria Jansson.
  • Maria flyttar till Stigens Herrgård och hon kommer sedermera att betyda mycket för Stigens framtid. Hon sätter upp vävar så att kvinnorna från torpen kan komma dit och väva.
  • Under nödåret 1868 anordnades utlämning av lagad mat under ledning av Maria. Dessutom ordnar vävskola och som en följd av det leker hon med tanken om en yllefabrik på orten och denna står färdig 1874.
  • Maria ordnade även skola på herrgården och hon engagerade sig i den kvinnliga rösträtten. Dessutom inrättar hon ett vårdhem på Restad utanför Vänersborg.
  • Ägarbilden skiftade genom åren och 1975 köper Folke Stigen herrgården. Han hade rötter i bygden och ägde flera fabriker i Borås. Herrgården genomgick en totalrenovering under åren 1975 till 1979.
  • Före sin bortgång 1983 hade Folke Stigen bildat en stiftelse som han testamenterade hela fastigheten till Folke Stigens Stiftelse har sedan dess förvaltat fastigheten och dess skogsinnehav.
  • ANNONS