Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det fanns en tid då Järbo city rymde två konkurrerande livsmedelsbutiker. Men det var länge sedan.

I Järbo har tiden och priserna stått stilla

I Järbo fortsätter tiden att stå still. Det må råda ekonomisk stagnation och inflation i landet. Hit ut till Järbo tycks inte krisen nått. Priserna är intakta. Godisförsäljningen fortsätter, trots sin avskildhet, att vara konkurrenskraftig.

Och betänk själva kulturkänslan, av att stoppa på två enkronor och få ut något ur automaten.

– Priserna har varit stabila i många år, vidimerar godiskunden Peter Karlsson.

Han vet, efter att ha bott i Järbo i hela sitt liv och köpt godis ur de gamla väggautomaterna, sedan han började förfoga över sin egen veckopeng för decennier sedan.

Peter Karlsson berättar att det var Tage Kalvin som en gång i tiden drog igång godisautomaterna, som då satt på en gammal livsmedelsbutik.

– Den minns jag inte. Men jag vet att Tages son, Tord Karlsson, drivit automaterna vidare i många år, berättar Peter Karlsson.

– Här fanns en gång ett litet centrum, säger han och pekar på en gammal byggnad, på andra sidan korsningen, som en gång rymde konsumaffären i Järbo.

Att inget annat finns kvar bidrar så klart till att automaterna på den gamla brädväggen mitt i Järbo city (som numera endast består av två, tre boningshus och en vägkorsning) blivit rena kultsymbolen. Allt är hårt slitet, men ljuset är ännu tänt i automaterna. Och godiset är någorlunda färskt.

Veckopengen
Priset verkar ha satts en gång i tiden, när vi som hade veckopeng på 1960-talet försåg oss till fredagkvällens avsnitt av bröderna Cartwright. En påse med skumgodisar kostar ännu 2 kronor. En burk Coca cola 5 kronor. En godisklubba eller två läckra tuggummi av det kända märket Maoam kostar 1 krona. En påse med gelehjärta, skumbananer och lite annat går lös på tre spänn.

En dubbel Tarragona chokladbit 5 kronor. Antagligen är det de här prisvariationerna de gamla automaterna, uppskattningsvis 30-40 år gamla, klarar. Och man måste vara likvid i enkronor.

Äkta kärlek
Ortsbefolkningen tycks hysa stark kärlek till sina godisautomater: Eftersom de fylls på hela tiden måste ju fler än Patrik Karlsson åka hit och handla....

Vi har sökt Tord Karlsson, som sägs vara den som sköter Järboautomaterna, men utan att lyckas. Vi skulle tipsa honom om salta fiskar; en produkt som håller sig färsk och som en hel föräldragenerationen missbrukade på 60-talet.

Tänk, att efter en kanske svettig biltur, slå till bromsarna i Järbo city och få en en burk Sprite eller Cola för en femma. Låt vara att den inte kanske inte är kyld. Det slår ändå vilken Pressbyråkiosk som helst i landet.