Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Inbrottsvågen i Dalsland har kommit av sig

Polisens riktade insats har gett resultat. Men läget är ansträngt.

Under några intensiva veckor har polisen jobbat riktat för att komma åt misstänkta i den inbrottsvåg som under hösten och vintern drabbat Dalsland. 

– Jag tror vi har haft ett par inbrott i Åmål under de här sju veckorna. Det är betydligt lugnare än normalt för årstiden, säger Peter Torstensson som är kommissarie i Åmål. 

Polisen har använt sig av en metod där de har riktat in sig på bostäder där misstänkta och personer med kopplingar till dem bott. Räddningstjänst har bland annat tittat på brandskydd och polisen har kontrollerat om hyreskontrakt upprättats på riktigt sätt. I samband med en brandskyddskontroll i en av bostäderna i Dals Långed förra veckan ska situationen ha blivit hotfull. 

– Personal från räddningstjänst upplevde situationen som hotfull och därför var vi med vid brandskyddskontrollen, säger Peter Torstensson. 

När polisen sedan kom tillbaka till bostaden hade personerna lämnat. 

– Det enda som fanns kvar var en skokartong som låg på golvet och vi vet inte var de som bodde där tagit vägen, säger Peter Torstensson. 

Att det här skulle betyda att några tjuvar har lämnat Dalsland är inte något Peter Torstensson vill ta ut i förskott. 

– Vi ropar inte hej ännu. Vi vill se det på längre sikt och vi har för avsikt att försöka hålla ut och vi fortsätter arbetet. 

Men det är en ansträngd situation för polisen i Dalsland som Peter Torstensson beskriver. Bohusläningen har tidigare rapporterat om kritik som finns om för få poliser i området. Nu säger kommissarien att den riktade polisinsatsen frestat på i en redan ansträngd situation. 

– Det här har krävt något extra och enskilda polismän har påverkats på det sättet att man kanske varit tvungen att byta pass och poliser som annars inte haft det som sin arbetsuppgift har fått hoppa in. Sammantaget är det inte en normal situation, säger Peter Torstensson.  

Vad som händer härnäst vill han inte gå in på eller om det kommer ske någon större polisinsats de närmsta dagarna. Samarbetet med norsk polis och med andra myndigheter pågår fortfarande. Att allmänhet i Dalsland engagerat sig tycker Peter Torstensson är mycket positivt. 

LÄS MER: Norsk och svensk polis samarbetar

– De har gjort det på ett väldigt bra sätt med rätt attityd och startat grannsamverkan. Nu fortsätter vi vårt arbete och vi är väldigt envisa. 

LÄS OCKSÅ: Vi klarar uppdraget tillräckligt bra