Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Inspirerade elever till eget skrivande

Förväntansfulla elever i årskurs tre fick under torsdagen besök av en författare som gav dem tips och råd till deras egna skrivande. Nu har de skrivit sina egna böcker.

Inne i ett av klassrummen på Högsäters skola sitter eleverna i årskurs tre och bläddrar i sina böcker. I dag är det en speciell dag för i dag kommer en författare till deras klass. Tillsammans med sin klassföreståndare Karin Bernlo har de jobbat stora delar av terminen med att skriva en egen bok.

– De har varit väldigt duktiga och jag tror många är nöjda med sina böcker. Vi har fokuserat mycket på hur en bok är uppbyggd. Detta har vi gjort genom ett hinderschema med start, ett hinder på vägen och en lösning på det. Därefter har de skrivit ett avslut, säger Karin Bernlo.

Men innan de började med sina böcker läste de Uddevallaförfattaren Annika Johannessons debutbok "Majken och småandarna".

– Efter att vi läst klart hennes barnbok fick eleverna göra teckningar och skriva recensioner av boken. Sedan skickade vi detta till henne och fick svar genom ett brev på posten.

"Jag vill börja med att tacka för era fina teckningar och recensioner som jag fick. Det var så roligt att läsa och titta på allihop. Jag tycker ni är duktiga som kan beskriva så bra vad ni tycker. Det hjälper mig jättemycket med mitt fortsatta skrivande att få era åsikter", svarade Annika Johannesson.

I svaret kunde hon också meddelade att hon håller på med en ny bok som hon hade drygt hälften kvar att skriva på.

Hon skulle därför gärna vilja komma förbi och läsa upp det som hon skrivit för eleverna. Sagt och gjort för i torsdags kom hon till Högsäters skolan.

– Jättekul att jag fick komma hit. Detta är faktiskt mitt första författarbesök och det ska bli väldigt kul att få se vad ni har gjort, sade hon.

Alla elever som ville fick chansen att berätta vad just deras bok handlade om. De fick även visa vad de ritat och berätta vad boken hette. Därefter var det dags att ställa frågor till författaren. De frågade varför hon ville bli författare och om det var ett roligt arbete, som hon har vid sidan av sitt jobb som lärare.

Annika Johannesson, som kom ut med sin första bok i fjol, har alltid tyckt om att skriva. Hon berättade om en bok hon hade när hon var i elevernas ålder.

– Det var en så kallad mina vänner bok och den tyckte jag jättemycket om. Sedan älskade jag svenska lektionerna och att skriva uppsatser, säger hon.

Men det var först på senare tid som hon började skriva och som sedan blev en bok.

– Det jag har lärt mig är att aldrig sluta drömma. För en dag kan den slå in och det var precis vad som hände för mig.