Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ann-Marie Jacobsson tillkännagav i går att hon lämnar ordförandeskapet i kommunstyrelsen och att centern lämnar alla tunga poster.Foto: Ronny B Nilsson

Jacobsson tackar för sig

Centerpartiet slår sista spiken i kistan för den borgerliga alliansens maktutövande i kommunen. Kommunalrådet Ann-Marie Jacobsson (C) lämnar ord-förandeskapet för kommunstyrelsen. Centern lämnar alla tunga poster.

– Vi kan inte, mot vår vilja, ställa upp på en politik som inte alls är vad vi lovat väljarna, förklarar hon.

Därmed spricker det borgerliga samarbetet, som KD redan tidigare varit ut och kritiserat i me-dierna.

Både Centern och KD skyller i princip hela misslyckandet på Folkpartiet, som för kort tid sedan lämnade samarbetet i alliansen och röstade med S och V i fullmäktigebeslutet om skolnedläggning i Järbo och Stigen.

– Jag tror att alla förstår att det är fullständigt ohållbart för oss, som parti som värnar glesbygden, att administrera genomförandet av en politik som vi inte står bakom, förklarar Jacobsson.

Många skiljefrågor
Trots beslutet att spräcka alliansen med bara lite över ett år kvar till nästa val, verkade hon i går lugn under de presskonferenser som Centerns beslut tvingade fram.

– Folkpartiet har sedan lång tillbaka fungerat som en slags vågmästare i Färgelandapolitiken. Och det har egentligen varit en omöjlig situation hela tiden, menar Ann-Marie Jacobsson.

Det är därmed inte bara skolfrågan som ligger till grund för Centerns avhopp från makten. Slutet har byggts upp av flera bråk inom borgerligheten.

– Det var olika viljor när fjärrvärmeupphandlingen skulle göras, i frågan om nedläggning av biblioteket i Högsäter, vid valet av ny ordförande för kommunfullmäktige och när vi skulle komma fram till medfinansiering av ett EU-projekt kallat Leader, exemplifierar Jacobsson.

Centern lämnar allt
Och de ur borgerlig synpunkt avvikande åsikterna har i förkommande fall ofta kommit från FP.

Centern lämnar också ordförandeposterna i välfärdsberedningen (Thorbjörn Jakobsson), budget- och bokslutsberedningen (Elisabeth Örn), samt Valbohem (Ingemar Lindhe).

Innan beslutet offentliggjordes i går hade Centern krismöten på alla nivåer. CUF, Centeravdelningarna i Färgelanda, Högsäter, Järbo, Torp, Lerdal med flera organisationer har diskuterat läget. Enligt Ann-Marie Jacobsson togs beslutet i full enighet.

– Jag har inte hört några protester.

Hur hoppas du att Färgelanda nu ska styras, fram till valet?
– Vi kan tänka oss att samarbeta med KD och M, men en bred allians med alla partier vore kanske bäst mot bakgrunden att vi har ett besvärligt ekonomiskt läge.

En slags tvärpolitisk kriskommission?
– Kanske det. Många frågor finns nu som behöver lösas utan käbbel.

Kanske med dig som kommunstyrelseordförande?
– Nej.