Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Peter Johansson (KD), i mitten, blir kommunalråd i Färgelanda på heltid. Han driver i vanliga fall ett äggproduktionsföretag, men har nu avtalat med personal som tar över hans sysslor i famijeföretaget.

KD-politiker blev nytt kommunalråd

Det blev Peter Johansson, (KD) som blev kommunstyrelsens ordförande i Färgelanda. Moderaternas Per Krokström kommenterade efter valet: – Vi var helt enkelt inte starka nog att ta den posten.

Under kommunfullmäktige i onsdags skulle flera politiska poster tillsättas. Torbjörn Jacobsson (C) valdes till kommunfullmäktiges ordförande, men valet av vice ordförande återremitterades till valberedningen, liksom förste vice ordförandeposten i kommunstyrelsen.

– Vi ser att vi behöver förändra hela kommunstyrelsens arbete för det fungerar inte bra nu. Vi är inte klara med det här pusslet än, sade Ann-Marie Jacobsson (C) efter mötet och syftade på kandidater till posterna.

Till ordförande av revisionen valdes Lennart Gustavsson (S) och vice ordförande blev Magnus Malm (M).

Efter mötet bekräftade C, M och KD att de har för avsikt att samarbeta under den kommande mandatperioden i Färgelanda. Att det blev Peter Johansson som fick kommunalrådsposten, trots att han företräder det minsta partiet, förklarar Ann-Marie Jacobsson så här:

– I det resonemang vi haft är det detta vi enats kring och jag tror att det kommer att bli en bra lösning. Just nu är jag nöjd med att sitta i kommunstyrelsen. Målet för oss är att presentera ett gemensamt politiskt program vid nästa kommunfullmäktige 24 november. Parallellt kommer vi att arbeta med budgetarbetet.

Per Krokström, som liksom Ann-Marie Jacobsson kandiderade till kommunalrådsposten, verkade inte helt nöjd efter valet:

– Vi var helt enkelt inte starka nog att ta den posten, konstaterade han.

Peter Johansson har tidigare bland annat suttit i kommunstyrelsens arbetsutskott under åtta år och satt senast som ersättare i kommunfullmäktige. Nu blev han kommunalråd:

– Det kommer att bli ett tufft jobb, men jag kommer att kämpa för att den politik vi kommer överens om.

Ann-Marie Jacobsson berättade att partiet en tid efter valet försökte nå en bredare lösning och ett samarbete med fler partier än M och KD:

– Nu har vi ju en väldigt knapp majoritet. Men medlemmarna har gett oss den här inriktningen att det är de här partierna vi ska samarbeta med.