Björnhuset i Färgelanda sålt för fem miljoner.
Björnhuset i Färgelanda sålt för fem miljoner.

Klart för försäljning av Björnhuset i Färgelanda

Nu har Björnhuset i Färgelanda fått klartecken att säljas för fem miljoner. Beslutet togs klockan 22.00 på onsdag kväll efter ett sex timmar långt sammanträde. Nu ska det tas fram ett förslag på köpeavtal.

ANNONS
|

– Jag tycker att detta är den bästa lösningen, säger Tobias Bernhardsson (C), kommunalråd i Färgelanda kommun. Det här är en tekniskt avancerad anläggning och det är förknippat med vissa ekonomiska risker för kommunen att äga en sådan fastighet. Nu inleder vi en process för att sälja Björnhuset.

Oppositionsrådet Ulla Börjesson (S) är besviken.

– Vi ville att kommunen skulle behålla fastigheten och det känns nästan som vi skänkt bort byggnaden, säger hon.

Socialdemokraterna ville att fastigheten skulle vara kvar i kommunens ägo men att det skulle bildas ett kommunalt bolag för att sköta driften.

LÄS MER:Björnhuset säljs – för 5 miljoner kronor

Det är Jerker Hall, som tidigare varit butikschef på Hemköp på Torpa i Vänersborg, som lade det högsta budet. När Bohusläningen var i kontakt med honom för två dagar innan beslutet skulle tas ville han inte ge några kommentarer. Bohusläningen har försökt nå honom för ytterligare kommentarer men utan resultat.

ANNONS

– Det är meningen att Jerker Hall ska fortsätta att utveckla Björnhuset och försöka hitta nya hyresgäster och det är bara han som står bakom köpet av Björnhuset, säger Tobias Bernhardsson.

Beslutet i kommunstyrelsen på onsdag kväll innebär att beslutet att sälja Björnhuset för fem miljoner är taget. Ytterligare ett antal steg väntar innan affären är klar formellt. Beslutet i kommunstyrelsen måste först vinna laga kraft och ett förslag på avtal ska tas fram. Sedan ska kommunstyrelsen behandla förslaget till avtal och sedan måste ytterligare några veckor gå innan det beslutet vunnit laga kraft.

– Fastigheten ska byta ägare så fort avtalet är klart, säger Tobias Bernhardsson.

Satsningen på Björnhuset i Färgelanda inleddes 2007 och ett syfte med satsningen var att skapa nya arbetstillfällen och minska kommunens beroende av bilindustrin. Men det tog inte lång tid innan något gick snett. Satsningen på ett lokalt livsmedelskluster har hittills kostat skattebetalarna cirka 100 miljoner.

ANNONS