Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Självvalt. ”Jag gör mina egna val och jag har valt att gå vidare”, säger Ragnhild Andersson utan att nämna kritiken från M.

Kommunchefen lämnar Färgelanda

Färgelandas kommunchef, Ragnhild Andersson, har sagt upp sig och lämnar sitt toppjobb om tre månader. Men hon är inte ensam. Nio chefsavhopp sedan 2010 liknar ett strömhopp.

Nästan samtidigt med Ragnhild Andersson lämnar personalchefen Håkan Larsson och skolutvecklaren Lars Jansson kommunen.

– Det är klart det är tråkigt när folk lämnar oss. Vi har varit tydliga i kommun-styrelsen om vad vi vill. Det har kanske påverkat klimatet något mellan tjänstemän och politiker, säger kommunstyrelsens första vice ordförande Per Krokström (M).

Tommy Larsson (S) i kommunstyrelsen vittnar om dåligt klimat mellan majoritetens politiker och tjänstemännen.

– Tonläget är helt fel. De skapar en farlig stämning när de pekar med hela handen, menar Larsson.

– Jag fyller 61 år och att gå vidare måste väl i ett fritt land vara vars och ens ensak, säger Ragnhild Andersson.

Hon lämnade in sin uppsägning på måndagen, utan ny anställning inom den offentliga sektorn, men en del annat, berättar hon.

Kom efter fejd

Sommaren 2011 kom blev Ragnhild Andersson kommunchef, efter att politikerna haft en lång fejd med dåvarande kommunchefen Jan Eriksson. Det slutade med att han inte fick fortsatt förtroende av den politiska ledningens majoritet.

Andersson hade fått sparken från jobbet som chef för Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg i samband med att en stor muthärva rullades upp där.

– Jan Eriksson fick sparken. Men det fallet ska inte jämföras med Ragnhilds uppsägning. Den kom som en överraskning, sade Krokström i går eftermiddag innan partiernas gruppledare skulle diskutera den uppkomna situationen.

Den tredje september skrev Krokström ett ilsket brev till Ragnhild Andersson och krävde förklaring till att hon som tjänsteman själv sammankallat till politiskt möte, för att diskutera enskilda ledamöter ur Alliansen med företrädare för oppositionen. ”Det ser vi som ett grovt övertramp och mycket förolämpande”, skrev Krokström. Därmed är en konflikt mellan parterna tydliggjord, även om gårdagens kommentarer var avvaktande.

Ingen tydlig förklaring

Krokström beklagar också i brev till kommunchefen, att hon kontaktat Moderaternas partiombudsman, för att diskutera M-ledamöter i Färgelandas kommunstyrelse. Ragnhild Andersson lämnar ingen tydlig förklaring, till att hon lämnar sitt jobb.

Har d u eller n i hamnat i konflikt?

– Både Jansson och Larsson är män i den åldern att man rör på sig i yrkeslivet.

Men min fråga gäller i första han d d ig.

– Min orsak är synnerligen privat. Jag fyller 61 år. Det är en stark anledning.

Att d u slutar har alltså inget med någon konflikt att göra. Ska jag tolka d ig så?

– Du får det svaret att jag lever i ett fritt land. Jag gör mina egna val och jag har valt att gå vidare. Det gäller för alla vuxna människor. Jag personligen har ingen konflikt med någon. Men här i Färgelanda finns det fortfarande mer att göra.

Per Krokström å sin sida är inte helt tagen på sängen av avhoppen.

– Helt överraskad är jag inte av det som händer. Det finns delade meningar och vi är ganska tydliga med vad vi i alliansen vill, säger Krokström.

Ann-Marie Jacobsson (C) sade igår, att hon inte haft en aning om att kommunchefen var på väg bort, eller varför.