Livet går sin gång efter filmen om Järbo

Visst händer det att både Greven och Curt i Vattneböle blir igenkända på stan. Men annars fortsätter livet även efter dokumentären att handla om gamla amerikanska bilar och annat som händer i och kring Järbo.

ANNONS
|

– Man blir kallad filmstjärna fastän man inte är mer än en gubbe, säger Curt Hansson och tar en klunk av sitt kaffe i på kontoret inne i verkstaden.

Han och Ingvar "Greven" Lindström var två av de medverkande i dokumentärfilmen Welcome to Järbo state som hade premiär för fem år sedan.

Greven och hans rosa Chevrolet Impala blev en liten följetong i filmen som annars handlar bland annat Thure Jansson som berättar spännande jakthistorier, bröderna Egon och Roland Gustafsson och hur det ska gå för den kommunala skolan i Järbo.

Det var i mitten av 00-talet som producenten Annelie Olsson började filma personerna i Järbo.

ANNONS

Men att helt plötsligt umgås framför en kamera var inget som störde berättar Curt som är mer känd som Curt i Vattneböle

– Det var inte så besvärande.

– Nä, det var inte så farligt, fyller Ingvar i.

Filmen om socknen och dess 350 invånare har sedan dess visats på filmfestivaler över hela världen, även kungen har sett den. SVT visade filmen i början av året och har rätt att sända den ett antal gånger till.

Liksom i filmen ses Curt och Ingvar titt som tätt. De delar intresset för bilar och känt varandra har de gjort sedan slutet av 60-talet.

De medger att det blev en del uppståndelse när filmen hade premiär 2012.

– Efter premiären var det många som ringde, de tyckte det var roligt att se den, säger Ingvar och avslöjar att en person ringde och ville köpa hans rosa Impala. Någon försäljning blev det inte och snart ska Impalan ge sig ut på vägarna igen.

Curt säger att många brukar fråga om det verkligen inte finns något manus i filmen.

– Det fanns det inte alls, allt är naturligt.

Fakta: Welcome to Järbo State

Inspelad: 2008/2011

Premiär: 2012

Producent: Annelie Olsson som nu även jobbar med en ny film om lady cruise i Hedekas. De samlar just nu in pengar till den filmen.

ANNONS