Lokal prägel på traditionella stadsfesten i Mellerud

På fredag drar Melleruds egen Kanalyra igång. I tre dagar kommer stadsfestens besökare kunna ta del av en rad olika evenemang.

ANNONS
|

I helgen är det återigen dags för Kanalyran i Mellerud. Den traditionella stadsfesten arrangeras nu för 48:e gången och bjuder, precis som tidigare år, besökarna på en rad underhållande aktiviteter.

– Kanalyran har en stark tradition och är en av Sveriges äldsta stadsfester. Det som lockar hit besökare är namnet och att det händer så mycket, säger Lars Nilsson som är kultur- och fritidsutvecklare i kommunen.

I dagarna tre kommer Kanalyrans gäster kunna ta del av allt från bilutställningar, till scenuppträdanden och korteger. En cirkusföreställning, en jordbruksutställning och den traditionella tävlingen Starke man är ytterligare aktiviteter som finns på programmet. Evenemangen riktar sig till såväl stora som små.

ANNONS

– Vi har inte som mål att locka långväga turister. Kanalyran är en folkfest för boende i närområdet, säger Lars Nilsson.

Stadsfestens utformning har sett olika ut sedan starten 1968. De senaste tre åren har arrangörerna Melleruds kommun och Mellerudsnavet tagit tillbaka en del traditionella inslag.

– De senaste åren har vi gått tillbaka till rötterna genom att sätta en lokal prägel på Kanalyran. Vi har i dag som policy att alla artister ska ha en lokal förankring, säger Lars Nilsson.

Förra året hade Kanalyran mellan 4 000 och 5 000 besökare under lördagen. Lars Nilsson hoppas på en bra uppslutning även i år, men vet av erfarenhet att väderförhållandena kan komma att spela in.

– 22 grader och växlande molnighet vore det bästa, säger han och förklarar att det då varken blir för varmt eller kallt.

Kanalyrans egna aktiviteter är gratis. Parallellt med stadsfestivalen pågår Mellerudskalaset.

Om två år fyller Dalslands kanal 150 år. Då planerar Kanalyrans arrangörer att göra någonting extra under den återkommande stadsfesten.

– Vi har tankar om vad som ska hända om två år, men det är än så länge hemligt. Klart är att Kanalyran är en tradition som vi vill ska leva vidare, säger Lars Nilsson.

ANNONS
ANNONS