Många utan jobb. Decembersiffrorna visar att Dalsland fortfarande lider av hög arbetslöshet.Foto: Andreas Olsson
Många utan jobb. Decembersiffrorna visar att Dalsland fortfarande lider av hög arbetslöshet.Foto: Andreas Olsson

Många går utan jobb i Dalsland

Arbetslösheten i Mellerud ligger fast förankrat på drygt tio procent. Men för unga i åldern 18-24 år är det betydligt värre.

ANNONS
|

Kombinationen landsbygd och sak­naden efter ett jobb har inte varit helt ovanlig de senaste åren och för Dalslands del är arbetslöshets­statistiken fortfarande ingen munter läsning. Enligt arbetsförmedlingens sammanställning för december 2013 ligger de fem Dalslandskommunerna på en hög nivå, både när det gäller arbetslösheten totalt och när det gäller unga utan jobb.

I Mellerud var totalt 404 personer arbetslösa i december, vilket ger en procentandel på 10,1 procent, en bit över länssnittet på 8,3 procent. Samtidigt uppgick ungdomsarbetslösheten till hela 22,3 procent, eller 108 personer.

Siffrorna ger en föga smickrande mittenplacering i Dalsland. Värst, som tabellen visar, är Åmåls kommun med en total arbetslöshet på 12,8 procent och en ungdomsarbetslöshet på 30,9 procent. Bäst i klassen: Färgelanda med 8,9 procent respektive 15,4 procent. Färge­landa är också den enda kommunen där arbetslösheten har minskat jämfört med december 2012.

ANNONS

Torbjörn Svedung, chef för Melleruds arbetsmarknadsenhet, konstaterar att det inte har rört sig speciellt mycket på arbetsmarknaden i Mellerud i december.

– Det är små rörelser och vi ligger kvar runt 10 procent totalt och det är inte så stora skillnader i länet i stort heller.

När det gäller ungdoms­arbetslösheten är det lite samma bild, menar han.

– I procent är det högt, men det handlar om runt 100 personer och det är runt där det har legat de senaste åren. Det är viktigt att unga får jobb, men man ska också veta att det handlar om en rörlig grupp, det är alltså väldigt få av de här unga som är arbetslösa en längre period. Generellt sett går det trögt med ungdomsarbetslösheten i hela landet, det är inte speciellt för Mellerud. Utbildning är givetvis en viktig faktor här och unga som inte har läst klart gymnasiet har extra svårt att få jobb.

I Västra Götalands län i stort minskade arbets­lösheten något, med 1,1 procentenheter eller med 739 personer till totalt 66 176 personer om man jämför december 2012 med december 2013. Mer än hälften av dessa var öppet arbetslösa, det vill säga saknade jobb eller ingick i någon arbetsmarknadsåtgärd.

ANNONS