Många vill bilda leader-områden

Intresset för att arbeta för lokalt ledd utveckling med hjälp av leadermetoden är stort. 53 ansökningar har kommit in till Jordbruksverket.

ANNONS
|

De omfattar större delen av Sverige och inom de flesta områden vill man arbeta med flera fonder.

– Det är glädjande att intresset för att bilda lea-derområden är stort. Vi har under tidigare program-perioder sett att partnerskap och samverkan mellan offentliga, privata och ideella organisationer på olika sätt bidrar positivt till lokal utveckling.

– Att vi nu arbetar med flera fonder förstärker de möjligheterna, säger Niclas Purfürst, ansvarig chef på Jordbruksverket för lokalt ledd utveckling.

Lokalt ledd utveckling ersätter det som i föregående programperiod var Lea-der inom landsbygds- fonden och fiskeområden inom havs- och fiskerifonden.

En ny möjlighet är att utöver att arbeta för målen inom de fonderna, också arbeta för målen inom regionala utvecklingsfonden och socialfonden.

ANNONS

Det innebär att man i sina lokala utvecklingsstrategier kan ta ett helhetsgrepp över områdets utveckling. Den möjligheten vill nu många använda sig av.

Det innebär konkret att man inom till exempel ett ämnesområde som energiomställning, kan arbeta med allt ifrån näringslivs-utveckling, innovationer, kompetensförsörjning, arbetsmarknadsprojekt till lantbruks- och fiskefrågor.

Sverige är unikt i Europa med samma förvaltningsmyndighet för all fyra fonderna.

Det är, förutom Sverige, endast två regioner i Polen som använder samtliga fonder för lokalt ledd utveckling.

– Det blir enklare för alla som har idéer eftersom de kan vända sig till det lokala utvecklingskontor som kommer att finnas i varje område.

– Det blir ”en dörr in” – oavsett idé. Där kan de få hjälp med att vidareutveckla sina tankar, få ekonomiskt stöd och att få kontakter med andra projekt eller aktörer för att komma vidare, säger Carin Alfredsson, projektledare för införandet av lokalt ledd utveckling på Jordbruksverket.

ANNONS