Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/15

"Man undrar ju var polisen är någonstans"

Alla inbrott i villor och fritidshus senaste tiden lämnar spår hos boende i Dalsland. Samtidigt riktar polisen in sig på de hus där misstänkta tjuvar bor.

I bilen hem från jobbet brukar oron komma krypande för Maj-Britt Pyssysalo - framförallt om det är mörkt. Ica-skylten på andra sidan från där hon bor i Billingsfors kastar visserligen ett neonljus över gatan men en januarikväll är det ändå ruggigt. 

– Jag är borta och jobbar i perioder så jag är orolig varje gång jag kommer hem att någon ska ha brutit sig in. Huset ligger så utsatt här. Det är fruktansvärt, säger hon. 

Ett par mil söderut, i Dals-Långed är inbrottsvågen välkänd för de Bohusläningen pratar med. Några känner ingen otrygghet alls.

– Jag har ju hört om det men jag känner ingen osäkerhet själv så länge jag låser dörren, säger Terttu Koivuoja. 

– Det är klart att man är orolig för att komma hem och se att det varit inbrott. Man undrar ju var polisen är någonstans. De syns inte här ute, säger Risto Ström som bor i utkanten av samhället. 

– Många sätter in larm och hoppas att det ska fungera som skydd.

LÄS OCKSÅ: Polischefen: ”Vi klarar uppdraget tillräckligt bra”

Skaffat larm är just vad Maj-Britt Pyssysalo i Billingsfors gjort. Och med en bekant som vaktar huset har oron stillats något... men inte helt. För precis som många i Billingsfors vet hon någon som haft påhälsning av främlingar hemma. 

På en höjd ett par kilometer bort bor hennes bror. Tidigare samlade han på antikviteter. I den röda stugan brinner ett levande ljus och med saker i varje vrå blir det ombonat och mysigt. Ändå har Pauli Pyssysalo inte kvar de finaste sakerna i det som tidigare varit en samling. 

– Det var precis som om de visste var de skulle leta. De hade öppnat glasskåpet och plockat ut mina mest värdefulla olympiaknivar. Kan de verkligen vara så fräcka att de varit här och tittat vad som fanns innan!?

Vid tidpunkten för det inbrottet visste varken Pauli Pyssysalo eller polisen att det bara var början på något i trakterna. För fler skulle drabbas under sommaren 2016. 

– De hade vänt upp och ner på allt. Byrålådorna låg upp och ner. Vi förlorade pengar, silvret och arvegods, berättar Margot Nätt. 

Hon och maken Morgan hade med sig barnbarnen när de upptäckte att någon eller några tagit sig in via altanen. 

– Barnen är ju rädda och oroliga när de kommer hit och frågar om det kan hända igen, säger Margot.  

I skydd av mörkret

Varje höst bereder sig polisen på inbrott. Tjuvar vet att mörkret är ett bra skydd för att inte upptäckas och det känner polisen väl till. Men den här hösten och vintern skulle bli något annat. 

– Som så många andra ställen har vi har haft ligor som kommit hit och stulit under några veckor och sedan försvinner de iväg igen. I december var det som att det bara smällde till när vi insåg hur många anmälningar om inbrott som kommit in. Det som oroar oss nu är att de den här gången skaffat bostäder och stannar längre, säger Peter Torstensson. 

Han är kommissarie i Åmål och för honom har inbrottsvågen som framförallt drabbat kommunerna Åmål, Bengtsfors, Dals Långed och Mellerud hög prioritet. 

LÄS OCKSÅ: Efter inbrottsvågen - norsk och svensk polis samarbetar

En fredag i januari fick de ett genombrott. En polispatrull upptäckte tre på bar gärning under ett inbrott i en villa i Dalskog. 

Polisen kastade ut en spikmatta och fick stopp på flyktbilen. En person greps med en gång. Två sprang till skogs men kunde senare hämtas in till stationen. 

Att polisen fick det där genombrottet den där kvällen var egentligen en tillfällighet. 

– Vi har en polisbil som kör runt hela Dalsland. Det är ett stort område och väglaget är inte bra på alla ställen vill jag lova heller. Det var ren tur att vi var där, säger Monica Lindberg som är polisens utredare i Mellerud. 

Tur eller inte... att man saknar poliser i Dalsland är i alla fall något flera kommenterar. 
– Det är väl klart att inbrottstjuvarna kommer hit när vi inte har några poliser här, säger Roger Gustavsson.

Han och kollegan Stefan Johansson jobbar i Billingsfors. 

– Och det tar alldeles för lång tid för dem att komma hit om man väl skulle ringa, säger han.
Nej, någon tillfällighet att tjuvarna har riktat in sig på Dalsland. Det tror inte polisen helt säkert heller. 

– Det är klart att tjuven tar sig dit där de tror sig kan arbeta utan att störas. När det sker våldsbrott på andra ställen flyttas resurserna och det är klart att vi drabbas av det. När tillgreppsbrott och våldsbrott ställs mot varandra är det våldsbrott som prioriteras.  Men vi står inte handfallna utan vi arbetar med de resurser vi har. Det är inte ett alternativ att ge upp, säger Peter Torstensson. 

Ett nätverk

I nuläget är fem personer misstänkta men polisen tror att det kan röra sig om fler som i olika konstellationer tar sig in i villor och fritidshus. 

– Det är ett nätverk med personer från länder i Östeuropa. De livnär sig på det här. Vi tror inte att de rekar innan utan ser de att det är mörkt i ett hus så tar de sig in. De stjäl framförallt smycken och pengar. De har erfarenheten och det går på tio minuter, säger Peter Torstensson. 

I Mellerud ligger delar av stöldgodset från husrannsakningar som gjorts på flera adresser, i bland annat förråd. Det är musikanläggningar och borrmaskiner i en enda hög på golvet i polishuset. Flera gånger varje dag ringer husägare till Mellerudspolisen och frågar om det som de förlorat ligger i högen. 

– Vi tror att utredningen kommer att svälla ännu mer. Alla kanske inte har upptäckt att de har haft inbrott ännu i sommarstugan, säger utredaren Monica Lindberg. 

Inleder samarbete

Nu jobbar polisen med att ta reda på så mycket som möjligt om hur inbrottstjuvarna opererar. Det har inlett samarbete med norsk polis som också tampas med tjuvar som stulit verktyg för stora summor pengar. I februari ska de träffa de norska kollegorna och personal från kommuner och myndigheter. 

Peter Tortensson berättar att de nu riktar in sig på de bostäder som de misstänkta bor i på flera orter i samhällena, bland andra Billingsfors och Dals Långed. De vill titta på om till exempel lagliga hyreskontrakt upprättats eller inte.  

– Vi vill titta på möjligheten att komma åt oseriösa hyresvärdar med hjälp av skatteverket ekobrottsmyndigheten. Sitter man med nedslitna hyreshus och söker en svart inkomstkälla är det kanske de här personerna man hyr ut till, säger han. 

Men de har ju rätt att bo här som vem som helst, varför ska ni gå den vägen?…
– Det är en effektiv metod när man jobbar med organiserad brottslighet att man tittar på ekonomin. När det handlar om MC-gäng till exempel tittar man på klubblokaler och fokuserar på deras ekonomi. I det här fallet handlar det om att titta på hur de kan betala bostäder om de inte har någon inkomst, svarar Peter Torstensson. 

En av de misstänka är häktad. De andra är fortfarande misstänkta men på fri fot efter beslut från åklagare och domstol som bedömt att de misstänka inbrottstjuvarna inte kan försvåra utredningen. 

Finns det inte en risk att människor tar saken i egna händer innan ni tagit fast alla?
– Jo, det är inte bra och det är därför vi är upptagna med att lyfta på varje sten, säger Peter Torstensson på polisen i Åmål. 

Läs också: Inbrottsligor ska inte operera bekvämt och ostört

I Billingsfors är fokus nu på att få invånarna att känna sig tryggare. Den senaste medborgarundersökningen speglade en oro i det samhälle som kanske drabbats värst av flest inbrott. 

Lämnat spår

I Pauli Pyssysalos röda hus är övervakningskamerorna uppmonterade. Han vet att polisen funnit stöldgods inte långt från där han bor. Men hans grejer har de inte hittat. 
– På sätt och vis känner jag mig tryggare. Men jag har helt lagt ned det där med antikviteterna, säger han. 

Och i Dals Långed är minnet hos Morgan och Margot Nätt helt klart från den där dagen de fann altandörren uppbruten. Trots att de tycker de har fått bra hjälp från polisen har inkräktarna lämnat kvar spår.

– Vi vaknar på nätterna och drömmer mardrömmar. Det var väldigt obehagligt, säger Margot Nätt. 

LÄS MER: