Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1 år och 8 månader i fängelse blir domen för en 43-årig dalslänning som bedöms skyldig till bland annat grov misshandel.

Misshandlade sängliggande vän med stol

Han misshandlade en bekant illa, slog sin sambo inför deras dotter, stal och missbrukade narkotika. På måndagen dömdes en 43-årig dalslänning till fängelse i ett år och åtta månader. Han ska även betala skadestånd på drygt 42 500 kronor.

Dalslänningen förekommer sedan tidigare under 32 avsnitt i belastningsregistret. Nu läggs ytterligare avsnitt till då mannen döms för grov misshandel, misshandel, olaga hot, grov stöld, egenmäktigt förfarande och ringa narkotikabrott.

I maj i år besökte den 43-årige mannen en bekant och dennes hustru i deras hem i Dalsland. De drack en del och på kvällen blev 43-åringen arg på bekantingen och attackerade honom med en stol. Den bekante låg till sängs och hade svårt att värja sig mot våldet.

Efter flera slag mot ben, kropp och huvud – mannen rispades även med ett avslaget stolsben – försvann 43-åringen från platsen. Men innan dess slet han dessutom av den misshandlade mannen en halskedja. Allt bevittnades av mannens hustru.

Senare på kvällen återvände 43-åringen och då tillkallades polis som kunde gripa honom.

Mannen bestrider ansvar för brott, men medger att han kanske utdelat ett eller två slag. Halskedjan säger han ha tagit som "pant". Tingsrätten anser att den misshandlades berättelse och dennes skador som ett brutet underben, hustruns vittnesmål och polisens fynd av halskedjan i 43-åringens ficka styrker brott.

Tidigare i år, i april, misshandlade mannen sin sambo inför deras dotter genom att slå henne flera gånger mot kropp och ansikte. Han tog också strypgrepp på kvinnan upprepade gånger. Kvinnan hotades även då 43-åringen berättade att han ligger vaken om nätterna och fantiserar om hur han ska mörda henne.

43-åringen uppger att han inte minns vad han har sagt.

Vid två tillfällen samma dag förra hösten stal 43-åringen cyklar i Vänersborg för att ta sig till en kompis. Samma dag ska han ha använt amfetamin och haft knappt ett halvt gram hasch på sig. Detta har han erkänt och tingsrätten dömer honom för egenmäktigt förfarande.

43-åringen döms även för att ha tagit en väska under en tågresa i maj mellan Sarpsborg i Norge och Trollhättan. Väskstölden förnekas dock. Mannen har förklarat att han trodde att väskan var hans.

Nu blir det fängelse i ett år och åtta månader. Mannen ska även betala skadestånd på 42 565 kronor, 17 200 kronor till den misshandlade kvinnan och 25 365 kronor till den misshandlade mannen. Den dömde ska stanna var i häktet fram tills han flyttas till fängelse.