Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Misstänkt stöldliga åtalas

Efter inbrottsvågen i Dalsland åtalas nu fem personer misstänkta för bland annat stöld och häleri. Men många inbrott i Dalsland är ouppklarade.

I vintras rapporterade Bohusläningen om polisens kamp i Dalsland. Under hösten och vintern drabbades många sommarstugeägare och villaägare av inbrott. Allt från verktyg till pengar och smycken stals. 

I januari grep polisen tre misstänkta tjuvar. Grannar i Dalskog, upptäckte tre personer som brutit sig in i ett hus, ett dödsbo. I väntan på polisen samlades fler grannar och när de misstänkta tjuvarna flydde agerade grannskapet. 

– Vi blockerade vägen med en bil. Vi höll ju på att bli påkörda av tjuvarna, berättade Göte Johansson som bor i området för Bohusläningen efteråt. 

Inkräktarna fortsatte dock flykten men stoppades igen av polisen. De slängde ut en spikmatta och de tre männen började springa till skogs. En av dem fick polisen fatt i och han greps. De två andra greps senare. 

De tre männen och ytterligare två andra som har kopplingar till varandra åtalas nu för brott. Alla misstänks inte för alla brott men vissa misstänks de ha utfört tillsammans. 

– Det är ju en planerad och systematisk verksamhet så de kan absolut beskrivas som en liga, säger åklagaren Petter Lundgren som handlagt ärendet sedan i vintras. 

Det de åtalas för är bland annat försökt till grov stöld efter det som hände vid dödsboet i Dalskog. I bilen hittades maskiner och spritflaskor som ska komma från ett annat inbrott i Håverud. Och med hjälp av dna-spår har de kopplats ihop med en stöld i Skåne. Där hittades blodfläckar på brottsplatsen. 

Vid polisens husrannsakningar hemma hos två av de åtalade hittades stöldgods i form av smycken och klockor och verktyg. De - en man och en kvinna, misstänks bland annat för häleri. Deras granne misstänks också ha haft stöldgods hemma hos sig. 

Misstänker du att de fem ligger bakom fler inbrott eller stölder i Dalsland?
– Det har funnits andra misstankar mot dem men de fick läggas ned på grund av bevisproblem, säger Petter Lundgren. 

Att polisen saknar resurser i Dalsland har flera gånger kritiserats. Även Petter Lundgren har påpekat att det är svårt att gå vidare med fall när polisen inte haft möjlighet att kunna göra brottsplatsundersökningar efter alla inbrott. När resurser saknats har de fått prioritera andra saker. 

– När det handlar om att reda upp en vanlig stöld är det helt avgörande att man samlar in spår vi kan använda. Man hade säkert kunna få träff på fler ärenden men det vet vi ju inte, säger åklagaren Petter Lundgren. 

Två av de åtalade är fortfarande häktade. Rättegången är planerad till mitten av april. 

LÄS MER: