Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Thor-Björn Jakobsson (C) har valts till ny ordförande för fullmäktige i Färgelanda kommun. Bild: Ingvar Spetsmark

Nytt politiskt styre i Färgelanda

Nu har Färgelanda kommun fått en ny politisk ledning. Det blev Tobias Bernhardsson (C) som formellt valdes till nytt kommunalråd. Dessutom valdes Thor-Björn Jakobsson (C) till ordförande i fullmäktige.

– Jag kommer att göra mitt yttersta för att allt ska fungera på ett bra sätt och försöka leda mötena i fullmäktige i en positiv anda, sade Thor-Björn Jakobsson när han tog över ordförandeklubban från Kenneth Carlsson (L) som i egenskap av ålderman öppnade sammanträdet efter det att han haft ett kortare tal om uppdraget i fullmäktige.

– Jag önskar alla ledamöter välkomna och jag riktar mig särskilt till er 14 som är nya ledamöter och önskar er varmt välkomna, sade Kenneth Carlsson.

Ska leda kommunen

Fullmäktigemötet i Färgelanda gick relativt snabbt och det handlade i huvudsak om val till styrelser och nämnder. Elva ledamöter valdes in i kommunstyrelsen.

Det blev som väntat Tobias Bernhardsson som formellt valdes till nytt kommunalråd. Linda Jansson (M) valdes till förste vice ordförande i kommunstyrelsen och Ulla Börjesson (S) till oppositionsråd och andre vice ordförande. Sverigedemokraterna förde fram Jörgen Andersson som motkandidat till uppdraget som oppositionsråd men röstades ner i voteringen.

Ansvarsfullt

Valberedningens förslag när det gällde fullmäktiges presidium offentliggjordes innan sammanträdet började. Thor-Björn Jakobsson (C) valdes ordförande i fullmäktige, Kenneth Carlsson (L) till förste vice ordförande och Kerstin Fredriksson (S) till andra vice ordförande.

– Det här är ett ansvarsfullt uppdrag som jag ser fram mot med tillförsikt, säger Thor-Björn Jakobsson.

Det fanns också möjlighet för allmänheten att ställa frågor. En som tog tillfället i akt att göra detta var Nils-Olof Lengquist, välkänd lokal debattör i Färgelanda. Han ställde ett antal frågor och undrade bland annat varför det inte längre gick att läsa kommunala handlingar på Medborgarkontoret.

Ulla Börjesson svarade på frågan.

– Vi tog bort den här möjligheten för några år sedan eftersom vi ville satsa mer på digitalisering och minska på användningen av papper. Men det kanske är dags att ta upp en diskussion om vad som kan göras för att underlätta för de som inte har tillgång till skrivare eller dator.