Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Orust. Brofrågan måste bli löst menar kommunalrådet Kerstin Gadde på Orust för att kommunen ska få mer invånare.

Oroas inte för invånartapp

Västra Götalandsregionen har släppt sin befolkningsprognos för 2017-2035. När de flesta kommuner ser ut att få tillökning, kommer Orust och Sotenäs att sacka efter.

År 2035 förväntas invånarantalet i Västra Götaland ha stigit upp till närmare två miljoner. Det rapporterar Västra Götaland när de nu släppt sin befolkningsprognos för åren 2017-2035.

Den region inom Västra Götaland som förväntas öka allra mest är Göteborgsregionen, som nyligen passerade en miljon invånare. Fram till 2035 ska den siffran ha stigit till 1,2 miljoner.

Dessvärre är det inte bara ökningar som presenteras. Några kommuner tros tappa invånare, och däribland Orust och Sotenäs. Helt obekanta siffror, om man ska tro Sotenäs kommuns kommunikatör, Jenny Borg.

– Vi tror inte att det kommer bli så, utan snarare tvärtom. De senaste åren har vi visat väldigt positiva befolkningssiffror. En kommun som har det läget och den livskvalitén som vi har kommer bli ännu mer attraktivt, säger hon.

De här siffrorna oroar er alltså inte?

– Nej, vi ser en helt annan trend. I och med de lockande parametrarna jag nämnde, och att man söker trygghet och ett gott liv, så tror jag snarare att vi kommer att fortsätta öka.

Diskussionen om hur man ska behålla sina invånare har därför inte uppkommit hos kommunen.

– Det har gått åt rätt håll det senaste, så det är inget vi har diskuterat. Vi håller på att bygga nya lägenheter just nu för framför allt unga personer, för vi märker att man även som ung vill bo kvar.

Inte heller på Orust känner man sig förstådd till de siffrorna. Kommunalrådet Kerstin Gadde (S) tror snarare att det kommer bli en stigande trend.

– Nej, vi har inte den uppfattningen om att det kommer bli så. Vi vet att vi inte kommer att minska, utan snarare tvärtom. Däremot har vi förstått att kurvan så småningom kommer att planas ut.

Varför tror du att de siffrorna ser ut som de gör?

– Dels så har man kollat på den demografiska biten. Ser man på nativiteten på Orust, där man jämför den åldersgrupp vi har, så ser man att det dör 50 människor fler än vad det föds. Då är det inte svårt att räkna ut att den kurvan går nedåt när man inte räknar med inflyttning.

Trots stor inflyttning, så är Gadde dock medveten om att många flyttar ut. Där tror hon att omständigheten kring pendlandet är den stora faktorn.

– Helt klart. Vi håller på att jobbar med bron, och vet att många tycker det är jobbigt att pendla. Vi vill få de som flyttar till Orust att stanna kvar. Vi har fantastiska skolor och äldrevård, nu hoppas vi även att pendlingsvägen ska blir lättare för våra invånare.