Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Renoveringen av skolan dubbelt så dyr

Planen var att flera klasser skulle börja i upprustade lokaler till hösten. Så kommer det inte bli och nu beräknas renoveringen av Höjdenskolan bli dubbelt så dyr.

– Det är klart att det aldrig är roligt om det blir dubbelt så dyrt. Jag ser helst att det blir mindre men det här är en nödvändig åtgärd, säger Ulla Börjesson (S), kommunstyrelsens ordförande i Färgelanda.

Det var förra året som politikerna i Färgelanda beslutade att öppna och renovera Höjdenskolan som varit stängd sedan 2010. Bakgrunden till renoveringen är att Valboskolan är trångbodd. Genom att renovera Höjdenskolan skulle förskoleklassen och elever upp till trean flyttas till Höjdenskolan för att lätta på trycket på Valboskolan.

LÄS MER: Speciellt år på Höjdenskolan

Vid höstterminens start började 30 barn i förskoleklassen på Höjdenskolan och tanken var att lokalerna skulle renoveras och vara klara till hösten 2018. Men eftersom Färgelanda kommun bara fick ett anbud på valde majoriteten att göra om upphandlingen.

Det betyder i sin tur att renoveringen får skjutas upp, den nya upphandlingen har ännu inte lagts ut och i stället för att vara klara till hösten hoppas Ulla Börjesson att renoveringen är klart före årsskiftet.

Oppositionen kritisk

Inför den nya upphandlingen, som blir en totalentreprenad, har kommunen gjort en ny kalkyl och upprustningen som tidigare beräknats kosta 17,6 miljoner beräknad nu gå på 31,7 miljoner.

– Från början var 17.6 miljoner vår kalkyl men det som inte fanns med då var utemiljön. Vi har också en överhettad byggmarknad och det påverkar så att det blir dyrare, säger Ulla Börjesson.

Oppositionen i Färgelanda är kritisk till renoveringen av Höjdenskolan. När den första upphandlingen inte gick igenom föreslog de i stället att man omvärderade beslutet.

– Man kan inte bara höja budgeten med 60 procent och fortsätta köra på. Vi vill ha långsiktiga lösningar, säger oppositionsrådet Tobias Bernhardsson (C).

Tillsammans med Moderaterna förslår de i stället att kommunen köper in moduler som placeras vid Valboskolan i väntan på att kommunens utredning om Valboskolans skick är klar.

LÄS OCKSÅ: Därför vill vi köpa in moduler till skolan

– Vi menar att man måste ha lite sans och balans nu. Vi måste avvakta tills utredningen är på plats innan vi går vidare med stora beslut. 30 miljoner är mycket pengar och de kommer vi behöva investera men det måste man göra på bästa sätt för barn och personal, säger Tobias Bernhardsson.

Hoppas på genomtänkt beslut

Ulla Börjesson menar att vad som än händer med Valboskolan i framtiden så kan kommunen ha nytta av att Höjdenskolan är renoverad.

– Jag tror vi kommer behöva byggnaden i en lång framtid. Om det blir skola eller vad det blir får tiden utvisa, säger hon.

Nu är planen att en ny förskoleklass ska börja på Höjdenskolan till hösten medan de som gått där flyttas tillbaka till Valboskolan.

När renoveringen är klar är planen att flytta elever upp till årskurs tre till Höjdenskolan. Det skulle förbättra miljön både där och på Valboskolan menar Helena Kronberg, chef för barn- och utbildningssektorn i Färgelanda.

– Matsalen har varit en svårighet hela tiden, det blev lättare när vi flyttade förskoleklassen med 30 barn, säger hon.

LÄS MER: Vi vill också ha en lösning på skolproblemet

Trångboddheten är något som bekräftas av Lärarnas riksförbund i Färgelanda.

– Vi vill att politikerna tar ett långsiktigt beslut och att det är genomtänkt. Det viktigaste för vår del är att arbetsmiljön är den bästa, vi måste se till att våra duktiga legitimerade lärare stannar kvar i kommunen, säger Kristina Ström, kommunombud på Lärarnas riksförbund i Färgelanda.