Silverskatten hittades 1936 på gården Stora Ryk. Den låg på ungefär en halv meters djup och hittades när jordbruksarbetaren Edvard Andersson grävde för vattenledningar.
Silverskatten hittades 1936 på gården Stora Ryk. Den låg på ungefär en halv meters djup och hittades när jordbruksarbetaren Edvard Andersson grävde för vattenledningar.

Silverskatten kom hem

Nu är den på plats i centrumhuset i Färgelanda – Silverskatten från Stora Ryk. Det var gott om åskådare när Gösta Lunde och kulturvårdare Bengt Åke Johansson avtäckte skatten.

ANNONS
|

Bohusläningen berättade i förra veckan om Gösta Lunde i Hjärtum som bodde på gården Stora Ryk i Färgelanda när silverskatten hittades 1936. Han berättade då om vad han minns från den tiden. Gösta var så klart med när utställningen "Silverskatten från Stora Ryk" invigdes i går eftermiddag i centrumhuset i Färgelanda. Han hjälpte till att avtäcka den tillsammans med kommunens kulturvårdare Bengt Åke Johansson, som har lagt ner mycket arbete för att få föremålen tillbaka till Färgelanda.

Bengt Åke fick mycket beröm för detta, bland annat från socialdemokraten Kerstin Fredriksson.

–Ända sedan jag skrev motionen om att försöka få hit skatten till Färgelanda har Bengt Åke arbetat med att möjliggöra detta. Han har lagt ner hela sin själ, sade hon under invigningen.

ANNONS

Talade under invigningen gjorde även Roy Ferling.

–Färgelanda är en betydande ort, mycket mer än vad ni tror, poängterade han och berättade om hur man på olika sätt kan säga att Färgelanda faktiskt är Svea rikes vagga.

Och det har hittats fler skatter här, till exempel 14 guldmynt som hittades på Färgelanda prästgård 1872.

Under en högtidlig fanfar av representanter från Färgelanda musikskola avtäcktes skatten och nu går den alltså att beskåda i en monter i centrumhuset. Men den är välbevakad, med ett larm som gick till och med när den avtäcktes under invigningen. Till montern hör även en informationstavla och ett antal tavlor föreställande de olika delarna i skatten. Skatten består bland annat av pärlor av silver, halvädelsten och glas, ett antal hängsmycken i silver och brons, mynt och ett halsband.

Antikvarien Gunnar Andersson talade under invigningen och spånade kring hur det kan ha gått till när den grävdes ner en gång i tiden. För ingen vet ju vem som grävde ner den och varför.

–Den grävdes nog ner någon gång i mitten på 900-talet, tror han.

ANNONS