Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Sjukhuskommitté ställer krav

Runt 700 dalslänningar har tyckt till om framtiden för Dalslands sjukhus och nu ställer kommittèn för sjukhuset krav på politiker och utredare.

Kommittèn för Dalslands sjukhus har i flera år bekämpat vad man menar är en nedmontering av sjukhuset i Bäckefors och i början av hösten togs ett nytt grepp för att i förlängningen kunna påverka de styrande politikerna – en enkät via Facebook där dalslänningarna ombads tycka till om sjukhusets nuvarande verksamheter och vad som bör tillföras i framtiden.

Nu har enkäten stängts och totalt har knappt 700 svar inkommit, en siffra som glädjer kommittèn.

– Jo, det är bra. Vi ville framförallt nå även de yngre dalslänningarna den här gången, vi har redan gjort en enkät tidigare men då var det mest äldre som engagerade sig. Våra enkäter och alla samtal och möten med dalslänningar ger oss en väldigt omfattande bild av vad man tycker om sjukhuset, säger Jerker Johansson från Kommittèn för Dalslands sjukhus.

Många förslag

"Vad anser du skall vara kvar av vad som finns?" och "Vilka nya verksamheter anser du skall finnas där?" var de två frågorna och enligt Jerker Johansson finns många intressanta förslag bland svaren.

– Det handlar om allt från palliativ vård, alltså vård i livets slutskede, till njurdialys och ultraljudsundersökningar eller saknaden av ett apotek. Sedan är det en stor andel som givetvis vill se operationer tillbaka på sjukhuset, det togs bort ganska nyligen. Det är nog runt 75 procent av de svarande som anser att operationsverksamheten är mycket viktig.

Men är det ekonomiskt försvarbart att satsa mer pengar på sjukhuset i lilla Bäckefors?

– Ja, ska vi lägga ner hela Dalsland då? Sjukvården i Dalsland gör hittills i år ett driftöverskott på 42 miljoner kronor och det är pengar som inte kommer att komma dalslänningarna till gagn, i stället går pengarna bara ner i NU-sjukvårdens svarta hål. Även om man lägger ner verksamheter i Bäckefors finns patienterna och sjukdomarna kvar, det blir inte direkt billigare att alla ska ta sig till Trollhättan eller Uddevalla.

Vad händer nu?

– Nu lämnar vi över enkätsvaren följt av våra krav och förslag till den utredning som tittar över sjukhusets framtid. Jag tror att utredarna har ett sammanträde nu på måndag och sedan får vi se vad som händer.