Slaktmaskmördare nekas flytt till öppen anstalt

2009 mördade dalslänningen sin granne – med en slaktmask skapad för att avliva boskap. Mannen dömdes senare till livstids fängelse, vilket han nu vill få avtjäna på en öppen anstalt. Men det kan han glömma, vilket tidningen GT var först att rapportera.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I februari är det elva år sedan som den brutala händelsen inträffade i Mellerud. Två grannar, båda män, umgicks tillsammans och drack stora mängder alkohol. De var i bostaden till den man vars denna kväll skulle bli han sista.

För när mannen somnade under kvällen utsattes han för det ofattbara. Hans 44-årige granne satte en slaktmask, också kallad bultpistol, mot hans huvud och tryckte av. Trots att han fick en drygt sex centimeters lång stång inskjuten i pannbenet överlevde mannen i många timmar. Bland annat verkar han ha försökt svara i sin mobiltelefon.

– Det var ett segt dödsförlopp på 10-12 timmar. Vi tror att han har levt hela natten med den här skadan, berättade åklagare Per-Åke Kvarnström för TTELA 2009.

ANNONS

Visade upp slaktmasken för polisen

Den 44-årige grannen lämnade i sin tur bostaden med bil. Han stannades senare av polis och åkte fast för rattfylleri.

Av någon bisarr anledning passade mannen på att visa upp en använd slaktmask för polisen.

Offret hittades av arbetskamrater och det tog inte lång tid innan misstankarna riktades mot grannen. Med en övertygande bevisning dömdes han till livstids fängelse vid Vänersborgs tingsrätt.

Avsaknad av empati, skuldkänslor och ånger

Nu vill mördaren, som idag är i 55-årsåldern, alltså bli flyttad till en öppen anstalt. Men ansökan har avslagits av Göteborgs förvaltningsrätt, rapporterar GT.

Enligt tidningen grundar rätten avslaget på bland annat en utredning som visar att mannen har ett bristande konsekvenstänk, en förnekande och en avsaknad av empati, skuldkänslor och ånger.

Mannen hade redan innan mordet ett gediget brottsregister med domar om bland annat mordbrand, misshandel och hot mot tjänsteman. En av mannens bröder har också tidigare dömts till livstids fängelse för mord.

LÄS MER: Mellerudsbo åtalas för slaktmaskmord

LÄS MER: Livstid för mord med slaktmask

ANNONS