Slutet nära för godisautomaterna

På fredag blir det gamla mynten ogiltiga och några som kommer att påverkas i allra högsta grad av detta är godisautomaterna i Järbo. Nu när en epok går mot sitt slut.

ANNONS
|

Sedan tidigare har Uddevalla kommun satt stopp för de gamla mynten i p-automaterna. Men någon som kommer att få det mycket svårare med myntbytet är godisautomaterna i Järbo. Här kan man nämligen endast betala med de gamla mynten.

Läs mer:Stopp för gamla mynt i p-automater

Sune Fredriksson, ordförande i Järbo hembygdsförening, påpekar att de är många som är måna om automaterna och tycker att det ska bli oerhört tråkigt att se dem försvinna.

– Automaterna är det som är Järbo. Det kommer kännas väldigt konstigt att inte åka dit och köpa godis med våra gamla mynt som vi gjort i alla år, säger han.

ANNONS

Automaterna, som ställdes upp någon gång på 1950-talet, står på samma plats som de alltid gjort - intill en gammal livsmedelsbutik i centrala delen av Järbo. Här fylls godiset upp dagligen.

Sune Fredriksson minns tydligt automaterna från sin egen barndom.

– Det var en samlingsplatsen när jag var i moppeåldern, säger han.

I dag åker sommargäster och barn till automaterna för att handla godis. Sune Fredriksson har även tagit med sig sina barnbarn dit.

– Det finns en stor kärlek för dessa automater, en del tycker till och med att det är roligare att köpa godis där än i en vanlig mataffär, säger han och konstaterar att Järboautomaterna betyder otroligt mycket för bygden. På senare tid har även hembygdsföreningen döpt sin teatergrupp efter de kända godisautomaterna.

Läs mer: Så blir du av med dina gamla mynt

Sune Fredriksson tillägger att man nu har fram till mitten av juli på sig att handla i automaterna, därefter är framtiden osäker.

Men tillsammans med representanter från hembygdsföreningen håller de nu på att titta på en lösning för att kunna behålla automaterna.

– Vi vill att verksamheten ska finnas kvar i bygden. Däremot vet vi i nuläget inte hur vi ska lösa det, säger han. Men vi håller på att titta på om det går att ställa om automaten på något vis.

ANNONS
ANNONS