Snart startar arbetet med nya pendelparkeringen

Inom kort drar bygget med den nya pendelparkeringen i Ödeborg igång. Nästa vecka kommer entreprenörerna och till sommaren ska den stå färdig.

ANNONS
|

Förra året skrev Bohusläningen om Trafikverkets planer på att förbättra trafiksäkerheten på länsväg 172 i Färgelanda och Ödeborg. Detta genom två gång- och cykelpassager, en pendelparkering och två vänstersvängfält.

Nu kan Trafikverkets projektledare för distrikt Väst meddela att de upphandlat en entreprenör för pendelparkeringen vid korsningen till Ödeborg. Korsningen går mellan länsväg 172, väg 2067 mot centrala Ödeborg och väg 2077 mot Ödeborgs kyrka. Arbetet har tillfallit Peab.

– Förra veckan har man gjort utsättningar och från och med den tionde april kommer produktionen att starta, säger projektledaren Jenny Andersson. Entreprenadarbetet kommer att vara klart i början av juni då parkeringen öppnas upp och kan användas av allmänheten.

ANNONS

Syftet med att bygga parkeringen är för att förbättra förutsättningarna för människor att resa kollektivt. Dessutom ska man öka trafiksäkerheten för gång- och cykeltrafikanter. I samband med att pendelparkeringen byggs kommer det även att byggas en gång- och cykelpassage över 172:an.

– Detta för att underlätta en övergång till busshållplatserna. För att ytterligare öka säkerheten för de oskyddade trafikanterna kommer vi att även att sätta upp så kallade ITS-stolpar, hastighetsmätare som påminner om tillåten hastighet då trafiken ofta är högre än vad som är tillåtet.

Vid byggnation av själva pendelparkeringen kommer inte passerande trafikanter att störas. Men när ITS-lösningen ska byggas kommer Trafikverket att sänka hastigheten temporärt förbi arbetsområdet längs 172:an.

– Vi uppmanar därför förbipasserande trafikanter att ta det försiktigt och vara rädda om entreprenörerna och respektera deras arbetsmiljö.

ANNONS