Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Frälsningsarmén blev bestulen på flera ton kläder från insamlingscontainrar i Halden. Nu döms ett par i Färgelanda för stöld och häleri. Arkivbild, personen på bilden har inte med artikeln att göra. Bild: JESSICA GOW / TT

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Stal över fyra ton kläder

När polisen slog till fanns det mer än fyra ton kläder i parets bostad. Kläder som stulits ur Frälsningsarméns insamlingscontainrar. Nu döms make och maka för stöld och häleri.

Frälsningsarmén i Norge har under några år haft problem med stölder ur deras insamlingscontainrar och nycklar till containrarna har varit i omlopp. Insamlingen sköts genom ett underbolag, och i höstas fick en företrädare för bolaget besked från chaufförer att mängden kläder i containrarna minskat. Han satte då ut flera spårsändare, och bara ett par dagar senare, mellan den 22 och 23 september, fick han meddelande om att spårsändarna från containrar i Halden förflyttat sig. Han såg att de var på väg till Sverige, och att de senare stannade på en adress i Färgelanda.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Polis kontaktades som slog till mot adressen samma morgon. Vid husrannsakan hittades mängder av kläder – totalt 4,4 ton. Det gifta paret som bodde på adressen greps, och häktades senare av domstol. De åtalades senare misstänkta för stöld alternativt häleri.

Erkände stölderna

Under rättegången i Vänersborgs tingsrätt erkände den 43-årige mannen att han stulit kläderna. Han berättade att han jobbar i Norge och att han på väg hem till Sverige åkte till containrar på tre olika platser i Halden. Han fyllde bilen och hela sitt släp med kläder. Han sa till domstolen att han förstått att han gjort fel och att han ångrade sig väldigt mycket. Han sa att han nog stal kläderna för pengarnas skull, men att han egentligen inte behövde pengarna. Han sa att han varit ensam om stölderna och att hans fru inte hade något med det att göra.

Mannen har nu dömts av tingsrätten för fyra fall av stöld. Även hans fru döms, men inte för stöld. Hustrun förnekade att hon deltagit i eller haft kännedom om brottsligheten. Och domstolen anser inte heller att det finns bevis för att kvinnan medverkat i stölderna. Däremot menar tingsrätten att hon måste ha känt till förvaringen av kläderna och att det rört sig om stöldgods, och att hon i vart fall varit delaktig i att ha förvarat kläderna på fastigheten. Hon döms därför för häleri.

Värda över 40 000

Både mannen och kvinnan döms till villkorlig dom och dagsböter. Men eftersom makarna suttit häktade under utredningen ska böterna anses vara betalda.

De stulna kläderna, som polisen har tagit i beslag, ska efter att domen har vunnit laga kraft återlämnas till Frälsningsarméns underbolag. En del av organisationens klädinsamling skickas utomlands, en del säljs i deras butiker och en del görs om. Klädernas totala värde uppskattas till 44 600 kronor.