Stora seglaräventyr för Mikael Vesala

Hans intresse för kappsegling har tagit honom till flera stora äventyr i bland annat Antigua och Ungern. Nu har Mikael Vesela, från Färgelanda, siktet inställt på nästa tävling.

ANNONS
|

Det är slutet av januari och solen har precis börjat gå upp för dagen. Trots den skinande solen är det fortsatt kallt och halt på vägarna i Färgelanda och flera drömmer sig nog bort till värme och sol.

Men Mikael Vesala drömmer sig helst bort till klarblåa vatten vid Antigua, Västindien. För nästan exakt ett år sedan var han nämligen på väg dit för ett kappseglingsäventyr i tävlingen Caribbean 600.

Det var hans kompis Mikael Ryking som hade frågat honom om han ville följa med och efter bara någon timmes fundering svarade han ja.

– Det var en once in a lifetime upplevelse. Det är något som jag alltid drömt om och nu fick jag uppleva det tillsammans med besättningen Mikael Ryking (skeppare), Jesper Hofstedt, Karl Ljungstedt och Kate Moore.

ANNONS

Efter fyra dygn i stekande sol där svetten rann och väldigt lite sömn stod på schemat lyckades de gå in i mål som tvåa i klassen 40.

– Det är svårt att beskriva med ord den känslan som man får uppleva under dessa fyra dygn. Man är helt uppe i tävlingen och har bara fokus på det som man ska göra härnäst.

Nu är det ett halvår sedan han var ute till havs och visst saknar han det allt. Men hur kommer det sig att kappsegling blev hans intresse som han brinner för i dag?

Enligt Mikael Vesala kom intresset sent i livet. Från början var det nämligen motorcyklar som han intresserade sig för.

– Då tävla jag också, men efter drygt tio år tröttnade jag på allt meckande och ville hitta någon annan sport. Då fastnade jag för seglingen, säger han.

Sin första båt köpte han tillsammans med en kompis år 1997. Till en början var det inte tävlingar som stod i fokus, då var han mer en skärgårdskryssare.

Men efter en paus på fyra år utvecklades han till att bli en kappseglare i stället. 2008 köpte han båten Cheetah 30 och då var det kärlek vid första ögonkastet.

ANNONS

– Jag blev helt tagen av den. Den var allt som ville ha, extrem och spartansk med riktigt snygga detaljer. Dessutom är den bara tillverkad i nio exemplar. Min är den enda utanför USA.

Till en början tävlade Mikael Vesala mest i Sverige, då var det allt från Bohusracet till Tjörn runt. Men så många framgångar blev det inte till en början.

– Då var det rätt så knäckande och jag fick tidigt lära mig att inte fokusera på resultat utan bara segla för att det är kul och för att jag får lärdom varje gång jag tävlar.

Tillslut kom också pallplatserna och 2015 var ett sådant år – när allting gick rätt. Inte nog med att han och hans besättning vann sin klass i Tjörn runt, de blev även tvåa i hela totalen med endast fyra minuter upp till ettan.

– Det var jättestort för mig, säger en nöjd Mikael Vesala.

Några veckor innan den tävlingen var han med och tävlade i Bohusracet, som arrangeras varje år och går genom hela Bohuslän med endast två personer ombord i de deltagande båtarna. Seglingen startar från Uddevalla och målgången är i Smögen. Totalt blev det en andra plats för Mikael Vesala.

ANNONS

– Kappsegling ger en sådan enorm kick och känslan att allting hänger på en själv. Det är så mycket som man måste träna på. Allt från taktik till väder- och vind strategi eller hur man styr båten och fungerar med andra. Allt detta måste fungera för att man ska lyckas.

Därefter väntade nästa äventyr och ORC European Championship i Ungern.

– Det var en kul utmaning men vi hade svårt att hävda oss där. I vilket fall som helst, så var det ett fantastiskt äventyr att få träffa 30 andra personer med samma driv och inställning. Det var magiskt med andra ord.

I februari väntar nästa tävling för Mikael Vesela. Då åker han tillbaka till Antigua för Caribbean 600. Ett lika stort äventyr som det var första gången han var där.

Personligt: Mikael Vesala

Ålder: 49 år

Bor: Färgelanda

Född: Vänersborg

Arbete: Egen firma

Klubb: Segelsällskapet Viken Ägir

Kappseglingar 2016:

Caribbean 600 februari

Big boat race 27-29 maj

Lysekils race 11 juni

Bohusracet 30/6-3/7

Leröy smögen race 9 juli

Väderöarna runt 16 juli

Grebbestadsregattan 17 juli

Hermanö runt 6 augusti

Tjörn runt 20 augusti

Uddevallaregattan 27 augusti

ANNONS