Peter Torstensson på polisen i Åmål tycker sig se att insatserna mot de många inbrotten i landskapet har gett resultat.
Peter Torstensson på polisen i Åmål tycker sig se att insatserna mot de många inbrotten i landskapet har gett resultat.

Stormöte om brottsligheten i Dalsland

Polisen tycker sig se att inbrotten i Dalsland har minskat efter de insatser som gjorts. Tillsammans med bland annat Värmlandspolisen och Norska polisen ska nu nya strategier tas fram.

ANNONS
|

– I dag (tisdag) har vi varit ute och härjar runt med en ganska stor resurs. Vi har gjort en redig kartläggning för att se var de bor. Vi har varit på fyra, fem adresser utifrån tips och egen spaning. Vi har kontrollerat ett 15-tal personer under dagen men samtliga har rätt att vistas i riket, säger Peter Torstensson, kommissarie på polisen i Åmål.

Även om insatserna inte har lett till några gripanden har de ändå varit till nytta. Polisen lär sig mer om individerna i området och visar att man vet vad som pågår. Man försvårar eventuella brottsliga aktiviteter.

ANNONS

– Genom att vi stoppar fordon och är aktiva blir det svårare för dem.

Pete Torstensson säger att gemensamt för personerna är att de kommer från både EU-anslutna och icke EU-anslutna länder i Östeuropa, från mycket fattiga förhållanden och de vill inte återvända till sina hemländer. Dalslandspolisen tycker sig nu se att de insatser man gör mot de kriminella personer som bosatt sig i Dalsland och är verksamma inom polisområde Fyrbodal har gett resultat.

– Det verkar som att den allra värsta puckeln har lagt sig. Vad gäller just villainbrotten har det planat ut. Det tyder på att vi ligger rätt, säger Peter Torstensson.

Under onsdagen kommer polisen i Dalsland ha ett samverkansmöte med flera andra aktörer, för att dela information och tillsammans med dem utarbeta nya strategier för att komma åt brottsligheten. Inbjudna på mötet är polisen i Bergslagen/ Värmland, norsk polis, tull samt tjänstemän från Bengtsfors, Dals Ed, Mellerud och Åmål.

– Vi ser särskilt fram emot den norska polisen, vad de har för erfarenheter. De har ett ärende med åtta personer som sitter häktade för verktygsstölder som skett genom inbrott. Det är stöldgods för över en miljon. Vi vill se om de även kan knytas till brott här.

ANNONS
ANNONS