Design. Bord skapat av designstudenten Sophie Hardy vid Stenebys skola i Dals-Långed.
Design. Bord skapat av designstudenten Sophie Hardy vid Stenebys skola i Dals-Långed.

Studenter visar dalsländsk design i Milano

Under denna vecka kommer några möbeldesignstudenter från Dalsland få en upplevelse utöver det vanliga. De ska visa sina verk under internationella designveckan i Milano.

ANNONS
|

På onsdag öppnar dörrarna upp till den rustika industrilokalen i Milano där tolv designstudenter från Steneby ställer ut sina verk. Sophie Hardy är en av dem. Bohusläningen når henne på telefon i Italien.

–Vernissagen kommer vara i en gammal fabrik i Lambrate i Milano. Det är otroligt vackert och högt i tak, säger Sophie.

Utställningen kallar de Stories by the water. Sophie kommer från England, och har bott i Dals-Långed i sju månader. De andra studenterna på skolan kommer bland annat från Kroatien, Venezuela och Sverige.

–Alla har valt ut en plats eller en koppling till Dalsland och gjort en personlig tolkning. Jag hittade mening i pappersindustrin som lagts ner i Dals Långed, säger Sohpie.

ANNONS

Hon har samarbetat med en syrisk konstnär, tillika professor, som flydde från kriget och nu bor i Dals-Långed. Tillsammans skapade de ett runt bord av faner och 60 lager papper i fem olika färger.

Ett syfte med resan är att berätta om Dalslands kulturarv.

–Det är inte ofta vi får komma ut ifrån Sverige med våra föremål. Jag har massor av förväntningar, inte minst det här att bara få komma ut, lära känna namn och visa vad vi gör för något. Vi hoppas att folk uppskattar det. Det här handlar inte så mycket om funktion, utan detta är ett konstnärligt projekt. I Milano tror jag folk vill ha det, säger Sophie.

ANNONS