Bild: Fredrik Ahl
Bild: Fredrik Ahl

Toppfrys får uppdrag värt 700 miljoner

Toppfrys i Brålanda har skrivit på ett stort avtal med Findus om frysta ärtor som skapar nya arbetstillfällen. "Det är roligt att kunna erbjuda fler arbetstillfällen i Brålanda och att vi kan utöka verksamheten", säger vd:n Joakim Bratell.

ANNONS
|

Det nya avtalet innebär att Toppfrys kommer odla och frysa in 5000 ton Ebba-ärtor per år. Det sträcker sig över tio år och innebär en fördubblad produktion med ett totalvärde på omkring 700 miljoner kronor.

Kontakterna med Findus inleddes redan under förra årets skörd, och bakgrunden är nedläggningen av en stor anläggning i skånska Bjuv. – Findus ville fortsätta producera svenska ärtor. I Bjuv producerade de 38 000 ton ärtor per år och exporterade otroligt mycket. Men 5000 är den svenska marknadens behov, säger Joakim Bratell, vd på Toppfrys.

Samtidigt kommer företaget att behöva anställa mer personal utöver de 17 fast anställda som finns i Brålanda i dag. I dagsläget tror Joakim Bratell att det handlar om uppemot 15-talet fast anställda och 50 säsongsarbetare. Därtill kommer man knyta till sig omkring 75 nya odlare som uteslutande kommer vara från närområdet. – Det måste de vara, vi kan inte ha transporter på mer än ungefär en timme eftersom ärtorna måste frysas inom tre timmar. Det är en kvalitetsfråga, säger Joakim Bratell.

ANNONS

Förra året omsatte företaget cirka 40 miljoner kronor, något som inledningsvis kan växa till omkring 100 miljoner per år. – Det är roligt att kunna erbjuda fler arbetstillfällen i Brålanda och att vi kan utöka verksamheten. Det här kan också ge fler positiva effekter i framtiden, säger Joakim Bratell. Kommunstyrelsens ordförande, Marie Dahlin (S), är mycket nöjd med att verksamheten utökas och att det blir fler jobb i kommunen. – Det är fantastiskt roligt att det blir så många arbetstillfällen till Brålanda. Och jag tror att det kan bli mer verksamhet där, säger hon.

ANNONS