Unga allt mer intresserade av nyheter

Barn och unga ratar papperstidningen, men blir samtidigt allt mer intresserade av nyheter. Det finns dock oroande tendenser, anser forskaren Ulf Dalquist.

ANNONS
|

Vartannat år ända sedan 2005 har det som i dag är Statens medieråd publicerat rapporterna "Ungar och medier". I mätningen, som är den största i sitt slag i landet, frågar man både om medievanor och hur de svarande känner för nyheter.

Nästa rapport publiceras först om en dryg månad, men vissa delar av resultaten avslöjar forskningschefen Ulf Dalquist redan nu.

– Vi har faktiskt sett en markant ökning av ungas intresse för nyheter och även deras engagemang i nyheter. Det är fler som tycker att nyheter är spännande, intressant och lärorikt. Det är färre som tycker det är tråkigt. Det är också fler som reagerar emotionellt, alltså som blir arga eller ledsna när de tar del av nyheter.

ANNONS

Vad de här förändringarna beror på vet man inte, men en teori är att det hänger samman med den ökade användningen av sociala medier, och att unga ofta tar del av nyheter den vägen, menar Ulf Dalquist.

Om den här trenden fortsätter, hur kommer det att se ut i framtiden?

– Det är ju den stora frågan. Som du vet så befinner sig dagspressen i en ekonomisk kris sedan en tid tillbaka. Nu är det många som aviserat att de kommer införa betalväggar under 2017, då blir det väldigt svårt att dela nyheter i sociala medier.

– Man kan möjligen uttrycka en liten oro, för om alla seriösa kommersiella medier lägger sig bakom betalväggar, vilka blir då kvar?

Frågan om ungas nyhetskonsumtion via sociala medier går också att koppla till diskussionen om "falska nyheter" som ibland sprids där. Men att det problemet ska öka känner Ulf Dalqust ingen oro för.

– Den här typen av rena falsarier är väldigt lätta att avslöja. Vad jag tror är ett betydligt större problem är den undervegetation av nyhetssajter som växt fram, som utgår från faktiska nyhetshändelser men vinklar dem väldigt hårt utifrån en politisk agenda. Sådant är mycket svårare att avslöja.

Där kommer behovet av källkritik in, ett behov som aldrig har varit större, anser Ulf Dalquist. Hur duktiga barn och unga är på det är svårt att säga, men undersökningarna visar att barn i alla åldrar är mer skeptiskt inställda till nyheter på nätet jämfört med i en papperstidning eller på tv.

ANNONS

– Det här gäller inte bara unga, så har det sett ut i alla tider. Någonstans finns en fortfarande medvetenhet om att de traditionella medierna inte slirar på sanningen lika ofta. Det ska bli intressant att följa det här över tid, hur det utvecklar sig.

Läs mer:

ANNONS