Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Färgelanda kommun. Bild: Karl af Geijerstam
Färgelanda kommun. Bild: Karl af Geijerstam

Utredning visar: Fyra fall av kränkande särbehandling

Tjänstemän har utsatts för fyra fall av kränkande särbehandling på kommunhuset i Färgelanda. Det visar en utredning från konsultbolaget Human and heart.

Fackförbundet Vision har vid flera tillfällen larmat om att tjänstemän i Färgelanda hotas och trakasseras av politiker. Nu har konsultbolaget Human and heart genomfört en oberoende utredning, något P4 Väst var först att rapportera om.

Resultatet visar att fyra olika fall av kränkande särbehandling ägt rum på kommunhuset i Färgelanda. 39 personer har intervjuats i utredningen och konsulterna utredde 18 händelser. Åtta av de som intervjuats är personer som anmält händelser och fem är personer som blivit anmälda. Totalt höll utredarna 69 intervjuer och så kallade delgivningssamtal.

LÄS MER: Facket anmäler Färgelanda på nytt

Enligt utredarna är en del av kränkningarna att anse som mycket allvarliga, men att mycket talar för att ingen medvetet gjort fel eller försökt skada någon annan. En ohållbar arbetsmiljö har utvecklats i kommunhuset över tid, är utredarnas slutsats.

Försök till förändring blockerades

Utredarna menar också att kommunstyrelsens ordförande Tobias Bernhardsson (C) försökt få till en god samarbetskultur mellan tjänstemän och politiker, men att hans försök blockerats av andra förtroendevalda.

När Bohusläningen når Tobias Bernhardsson vill han inte svara på några frågor.

– Jag har inga kommentarer i nuläget, säger han och hänvisar till en pressträff som Thor-Björn Jakobsson, kommunfullmäktiges ordförande, som beställare av utredningen höll senare under tisdagen.

Men du nämns ändå i utredningen. Utredarna säger att du försökt skapa en god samarbetskultur, men att dina försök blockerats. Har du inget att säga om det?

– Jag har inga kommentarer i nuläget.

Kommunfullmäktiges ordförande, som beställt utredningen, Thor-Björn Jakobsson (C) och tillförordnade kommunchefen Per Wahlén menar båda att utredningen ger kommunen chansen att lära av historien framåt.

– Som utredningen säger är det här ett problem vi levt med länge i kommunen. Det har varit jobbigt. Men med den här utredningen, som är väldigt grundlig, hoppas vi kunna vända på det och använda utredningen på ett positivt sätt, säger Thor-Björn Jakobsson

Per Wahlén fyller i:

– Vi kan aldrig påverka det som varit, vi kan se framåt och får lära oss av historien. Vi får göra något positivt av det framgent.

"Politiker som är för ivriga"

Thor-Björn Jakobsson vill inte kommentera personalärenden i detalj, men säger att i de fall där kränkande särbehandling förekommit har det rört sig om politiker som överträtt sina befogenheter.

– Det är politiker som är för ivriga och vill komma framåt och går in på tjänstemannens roll. Det är en svår gräns att hålla, och något vi kommer ta fasta på som en av delarna vi kommer utbilda oss inom.

Den tillförordnade kommunchefen Per Wahlén påpekar också att eftersom problemen funnits länge, kan även politiker i tidigare majoriteter gjort sig skyldiga till samma typ av behandling.

– Alla är delaktiga på den politiska arenan, vi har alla en del i den, säger han.

Betyder den här utredningen att det är slut på de politiska övertrampen?

– Det är det vi ska jobba för. Jag kan inte sitta här och säga att nu är det slut, men det är vår intention, säger Per Wahlén.

Thor-Björn Jakobsson (C):

– Jag pratar ständigt med mina gruppledare i kommunfullmäktige och vi har haft groll i leden tidigare. Men jag tycker mig känna en skillnad nu. Vi är trötta på det här och det finns en vilja. Med en så bra utredning som grund får vi sätta foten i backen.

LÄS MER: Riskerar vite efter fackets kritik mot arbetsmiljön

I en tidigare version av artikeln uppgavs fel antal fall av kränkande behandling. Rätt är att fyra fall bekräftats av utredningen.