Peter Torstensson som är polis i Åmål utreder de många inbrott som Dalslänningar drabbats av. Foto: arkivbild/Lasse Edwartz.
Peter Torstensson som är polis i Åmål utreder de många inbrott som Dalslänningar drabbats av. Foto: arkivbild/Lasse Edwartz.

Utredningen om inbrottshärvan växer

Inbrottshärvan i Dalsland växer ytterligare och nu misstänker man att tjuvarna opererat över ännu större område.

ANNONS
|

I nuläget är sex personer misstänkta i den utredning som handlar om inbrott i både villor och fritidshus i bland annat Bengtsfors och Dals Långed. Ytterligare en person häktades på fredagen på sannolika skäl misstänkt för försök till stöld och för flera fall av häleri.

– Man har kunnat knyta stöldgods till honom. Vissa av brotten är han misstänkt för att ha utfört tillsammans med de andra, berättar Petter Lundgren som är åklagare.

Den senaste veckan har polisen gjort ännu fler husrannsakningar i hus och förråd på adresser i ibland annat Bengtsfors kommun. En del av det stöldgods som då hittades har man kunnat knyta till ett villainbrott i Vänersborg.

ANNONS

– Det här visar ju på att det är aktivitet som skett under större ytor än vad vi tidigare trott och skett under en ganska lång tid, säger Peter Torstensson som är kommissarie i Åmål.

Polisen har även riktat in sig på att kontrollera om männen som kommer från länder i Östeuropa har laglig rätt att just nu vistas i Sverige.

– En person har varit här för länge och har en vecka på sig att lämna landet. Vi gör ju den här fördjupade kontrollen för att störa deras verksamhet, säger polisen Peter Torstensson.

Som Bohusläningen har rapporterat om tidigare är en av polisens metod att rikta in sig på fastighetsägare som hyr ut boende till misstänkta tjuvar. Man vill se om det är riktiga hyreskontrakt som upprättats bland annat.

– Sen det här uppmärksammades i media har till exempel en hyresvärd hört av sig och velat hjälpa till, berättar Peter Torstensson.

Men även om härvan av alla inbrott har hög prioritet för polisen i Åmål menar åklagaren att det finns utmaningar eftersom det är svårbevisade brott.

– Det är många stölder och anmälare och det är ett pussel att lägga. När polisen inte heller har resurser att till exempelvis göra brottsplatsundersökningar och samla dna- spår är det väldigt svårt att styrka stöld, säger Petter Lundgren.

ANNONS
ANNONS