"Var allmänt otrevlig om du träffar en varg"

Flera vargobservationer i södra Dalsland har gjort den senaste veckan. Rovdjursansvarige på länsstyrelsen säger att man inte behöver vara orolig, men att det är bra att skrämma bort vargen. Hon vill också att man hör av sig om man sett en varg.

ANNONS
|

Senaste veckan har det kommit in rapporter om att en varg siktats i södra Dalsland. En man träffade på en varg under en biltur utanför Brålanda. Lite senare samma dag såg en kvinna en varg i skogsbrynet i Ör utanför Mellerud. Minuter senare strök samma varg förbi soptunnorna 70 meter från huset.

Anita Bergstedt som är rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västra Götaland har sett bilderna och hon bedömer att det rör sig om en varg. Det är dock svårt att säga om det är samma varg.

– För att vi ska kunna göra en riktig bedömning måste bilderna skickas in till oss, antingen till Rovobs eller till Skandobs. Det är också lättare att göra bedömningar om det finns spårsnö eller vargspillning vi kan göra en dna analys på, berättar hon.

ANNONS

Varifrån den observerade vargen eller vargarna har kommit ifrån är svårt att säga. Det går en tid mellan varginventeringarna och speciellt unga vargar vandrar mycket. I Värmland finns det gott om varg och Anita Bergstedt gissar att den kan ha tagit sig därifrån

– Tonåringarna flyttar hemifrån när de vill skaffa egna valpar och då rör de på sig en del. En varg kan röra sig flera mil på en dag. Vi vet också att Kroppefjäll är ett populärt område för vargar att söka sig till, säger hon.

De senaste åren har det bara funnits enstaka vargar i Dalsland och inga etablerade flockar som i Värmland. Länsstyrelsen känner till att det funnits vargar på Kynnefjäll, i Laxarby, och på Bredfjäll. På Kroppefjäll finns också en revirmarkerande varghane.

Att vargen i Brålanda och Ör rört sig nära människor är inte märkligare än att andra vilda djur gör det.

– Det är inte konstigare än att man möter på en grävling eller en räv. Det händer bara mer sällan för att vargar är ovanligare. De står högst upp i näringskedjan och har inte samma flyktbeteende som exempelvis rådjur eller älgar har. Det är det beteendet som gör att de gärna stryker runt. Men man behöver inte vara orolig, den söker inte upp folk. Det handlar mer om att våra vägar korsas, säger Anita Bergstedt.

ANNONS

Men om man har turen eller oturen, beroende på vad man tycker om att stöta på en Varg. Då finns det några saker att tänka på fortsätter Anita Bergstedt.

– Vi vill inte ha vargar som blir tama och söker sig till människor. Så mata inte dem och gulla inte med dem. Var hellre allmänt otrevlig mot den och kasta saker så att den ger sig i väg, säger hon.

Fakta: Varg

  • Canis Lupus heter den på latin
  • En varg väger mellan 30-50 kilo och har en mankhöjd på 80-85 centimeter.
  • I det vilda är medellivslängden för en varg åtta år. I djurpark kan den bli uppemot 18 år.
  • Vargar lever i flockar som leds av ett alfapar. Det är bara alfaparet som skaffar valpar.
  • Vargen jagar sin föda men kan ibland också äta as.
  • Den som fotograferat en varg, eller hittat spår eller spillning ska höra av sig. Antingen direkt till länsstyrelsen eller via Skandobs eller Rovobs på nätet.
  • ANNONS