Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så länge det inte finns spårsnö går det inte att säga om det är en eller flera vargar som dödade fåren i Dals Ed natten till onsdagen. Men länsstyrelsens besiktningsman Göte Johansson tror att det kan vara en vargflock eftersom så många får dödades eller skadades.

Varg dödade 18 får i Dals Ed

Sex döda får och 12 måste avlivas efter ett nytt vargangrepp, den här gången i Gunnarsbyn nordväst om Dals-Ed.

En eller flera vargar har natten till onsdagen tagit sig in i en inhägnad fårhage på en gård i Gunnarsbyn, nära den norska gränsen nordväst om Dals Ed. Det är det tredje vargangreppet på kort tid i Bohuslän och Dalsland.

Fårflocken med 28 djur gick i en beteshage som var inhägnad med fårnät som kompletterats med två eltrådar.

– Troligen har varg tagit sig in i hagen via en liten tjärn. Där fanns inget stängsel på cirka 100 meter eftersom fåren ska kunna ta sig ner till vattnet för att dricka, säger länsstyrelsens besiktningsman Göte Johansson som tillkallades och tvingades avliva de skadade djuren.

Fårägaren var bortrest men grannar upptäckte de döda och skadade fåren vid lunchtid på onsdagen. Angreppet har troligen skett under natten till onsdagen eller under de tidiga morgontimmarna.

Om det är en ensam varg eller en vargflock som står bakom angreppet går inte att säga, enligt Göte Johansson.

– Så länge det inte är spårsnö går det inte att slå fast något om antalet. Det fanns heller inga spår i kanten till tjärnen, där de annars möjligen skulle ha kunnat lämnat avtryck.

Han vill heller inte slå fast om det handlar om en ensamströvande varg eller en eller flera vargar som bildat revir i området.

– Men det verkar mer troligt att det är flera vargar med tanke på att det var många döda och skadade får. Och då är det också troligare att det är vargar som ingår i ett revir. Men så länge det inte finns spårsnö kan ingen säga med säkerhet hur det är, säger Göte Johansson.

Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Nelly Grönberg skickade efter händelsen ut en varning till andra djurägare i området med uppmaningen att vara vaksamma under de närmaste dagarna. Då är risken för ett nytt angrepp som störst. Se över stängslen och ta hem djuren till gården över natten.