Därför drömmer gravida mer

Drömmer du mer än vanligt? Ja då kanske det är dags att bege sig till apoteket och köpa ett graviditetstest. Många gravida drömmer nämligen mer.

ANNONS

Många upplever att de drömmer mer under graviditeten än tidigare. I en undersökning på Familjeliv.se svarar nästan 90 procent att de upplever att de drömmer mer än vanligt när de är gravida. De flesta berättar om hemska mardrömmar eller heta sexdrömmar.

Gun Hermann-Jonasson är barnmorska på barnmorskemottagningen Mama Mia och har lång erfarenhet av graviditet och förlossning . Hon troratt orsaken att man som gravid drömmer mer beror på flera olika faktorer.

- Jag tror att det är den omvälvande upplevelsen och känslan över att bli gravid som bidrar till att man drömmer mer. Med andra ord så går hjärnan på ”högvarv”. Givetvis påverkar också det enorma hormonspelet i den gravida kroppen. Man blir ofta trött, skör och har många tankar såväl i vaket tillstånd som i sömnen, berättar Gun Hermann-Jonasson. På Familjelivs forum diskuterar blivande mammor sina konstiga graviditetsdrömmar. För signaturen April09 har märkliga drömmar varit första tecknen på att hon varit gravid under båda hennes graviditeter. - Konstiga drömmar har varit det första tecknet på att jag varit gravid båda gångerna. Antingen har jag vaknat gråtandes av mardrömmar eller så har jag drömt erotiska drömmar, säger April09. Många av de gravida i forumet berättar om fruktansvärda mardrömmar och fantastiska sexdrömmar. Men medlemmen Icnivads konstigaste dröm var när hennes blivande barn var ett gosedjur. - Jag minns tydligt en dröm jag hade någon gång i mitten av graviditeten. Jag drömde att jag gick runt på Gröna lund med en barnvagn och i barnvagnen låg en gosedjursdelfin - som var mitt barn. Alla runtomkring försökte ta delfinen eller frågade var jag vunnit den. Jag var så arg och skrek "Men ser ni inte att det är mitt barn!?" berättar Icnivad Gun Hermann-Jonasson berättar att en annan orsak till de ökade drömmarna och den oroliga sömnen beror på att man inte kan styra sitt liv på samma sätt som tidigare. Graviditet är något unikt och nytt i livet och det sätter igång många tankar. -Som gravid får man många olika tankar glädjande men även rädslor om graviditeten och inför mötet med barnet. Många existentiella frågor och tankar dyker upp såväl från sin egen bakgrund och barndom som inför framtiden och hur livet kommer att bli som förälder. Men att drömma mycket och stundtals ”konstiga” drömmar under graviditeten är helt normalt och ofarligt. Drömmarna kan tolkas som en mental förberedelse inför mötet med den nya familjemedlemmen, säger Gun Hermann-Jonasson.

ANNONS
ANNONS