Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Skådespelare. De åtta ungdomar som ska agera skådespelare heter Jonathan Torstensson, Lovisa Carlsson, Anton Jernberg, Daniel Forsberg, Emma Brändström, Anna Kanyinda, Hanna Hellström och Michaela Eriksson. Carita Jonsson syns med dragspelet och i bakgrunden står Robert Samuelsson.

De ska bli skådespelare för en sommar

I sommar väntar ett annorlunda äventyr för åtta Mellerudsungdomar som har fått kultursommarjobb. De ska agera skådespelare i dramatiska berättelser om livet runt Dalslands kanal.

– Jag vet inget om det som hänt längs kanalen så det ska bli roligt att få lära sig något om dess historia, säger Hanna Hellström.

Skådespelarna och regissörerna Carita Jonsson och Robert Samuelsson har lyssnat igenom den stora mängd berättelser som kommit fram genom minnen och berättelser från äldreboenden, i hemmen och på berättarcaféer.

Repetitionerna har pågått ett tag och ska resultera i föreställningar på tre scener längs Dalslands kanal mellan Håverud och Dals Långed. Syftet är att skildra livet på och vid kanalen under en viktig period i Dalslands historia under en tid då den var en livsnerv för människorna som bodde och arbetade där.

– Tanken är att det ska handla om tiden fram till 1960-talet när det fraktades gods på kanalen, det vill säga innan turistnäringen kom in i bilden, säger Carita Jonsson.

Vecka 28 blir det premiär och sedan följer en lång rad föreställningar under tre hektiska veckor i juli. Totalt planeras 27 speltillfällen vid slussarna i Håverud, Mustadfors och Långbron (Dals Långed).

Ungdomarna ser med spänning fram mot att få agera inför en grupp okända människor.

– Jag vill bli säkrare framför publik, säger Anna Kanyinda, som kan sjunga men även spela gitarr och piano, vilket kan komma väl till pass.

Hon och de andra deltagarna känner varandra sedan tidigare.

– Det lät så roligt med det här sommarjobbet att vi pratade ihop oss och sökte allihop. Hade jag inte känt de andra hade jag nog inte skickat in ansökan, säger Daniel Forsberg.

Carita Jonsson och Robert Samuelsson har varit med länge i branschen och vet hur slipstenarna ska dras.

– Det är lite få träningstillfällen men vi har gjort det här förut så det ska nog gå bra. Det viktigaste är att dessa åtta ungdomar får en positiv upplevelse, det är en viktig del i projektet, säger Robert Samuelsson, som betonar glädjen och tonar ned allvaret.

Han påpekar att om ungdomarna har roligt i sina roller kommer även publiken att få en trevlig stund som förhoppningsvis även ger dem lite ny lokalhistorisk kunskap.

Det finns material för en "hel bibel", framhåller handledarna och vad de väljer ut till dramatiseringarna kommer att märkas en vecka in i juli vid premiären.