Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Prova på dag. Erik Jansson, till vänster, var en av dem som provade på att fiska när Uddevalla sportfiskeförening arrangerade den stora metaredagen. Till höger syns Tommy Gustavsson.

De vill få fler att nappa på fiske

Uddevalla sportfiskeförenings ungdomsverksamhet ligger sedan i höstas vilande på grund av för få ungdomar och ledare. Nu jobbar föreningen för att få ungdomar att börja fiska.

– Vi har tappat många ungdomar under de senaste tio till femton åren. Jag vet inte riktigt vad det beror på, säger Uddevalla sportfiskeföreningens ordförande Tommy Gustavsson.

Gert-Ove Nygren är viceordförande i föreningen.

– Många ungdomar flyttar till andra städer för att studera eller jobba. Sen tror jag att andra intressen, som dator och mobiler, kommer in i bilden, säger han.

Uddevalla sportfiskeförening jobbar nu hårt för att få ungdomar att börja intressera sig för fiske. Ett led i satsningen var den stora metaredagen, som Uddevalla sportfiskeföreningen arrangerade på Kristi Himmelfärdsdag. Under fyra timmar fick unga och gamla prova på att fiska på Bjursjön.

– Vår förhoppning är att vi ska locka några ungdomar att börja fiska. Det är ungdomarna som ska ta över klubben så att den kan leva vidare, säger Tommy Gustavsson och fortsätter:

– Det skulle också vara roligt om vi kunde få igång en tjejverksamhet. Tjejer är ofta mycket lugnare och har mer tålamod än killarna när de fiskar.

Den stora metaredagen arrangerades för första gången, men föreningens mål är att det ska bli en återkommande aktivitet varje år.

– Ja, vi hoppas kunna arrangera prova på dag varje år. Varje fisketimme är värdefull, säger han.

Uddevalla sportfiskeförening grundades 1969 av Ingemar Höglind och Gert-Ove Nygren.

Föreningen har i nuläget ungefär 150 medlemmar och föreningen hoppas kunna behålla den siffran.

– Kan vi hålla medlemssiffran som den är just nu så är det bra. Det är svårt att kräva mer, säger Gert-Ove Nygren och tillägger att man som medlem har tillträde att fiska i 15 sjöar i Uddevalla.

Föreningen arrangerar årliga mästerskap i pimpel, mete, hav och kustfiske.

– Vi har dessutom studiecirklar med Studiefrämjandet och fiskeutbildningar för skolor, säger han.

Men den bästa aktiviteten just nu är onsdagsträffen. Varje onsdag träffas mellan 10 och 15 personer i föreningslokalen i centrala Uddevalla och umgås med varandra.

Man brukar vara mellan tio och femton personer som träffas varje onsdag i deras föreningslokal.

– Vi brukar ha cirklar och kurser och träffen är mycket populär bland medlemmarna, säger Gert-Ove Nygren.

Under 70- och 80-talet fanns det sju fiskeföreningar i Uddevalla. I dag finns det tre. Det är Uddevalla sportfiskeklubb, Uddevalla sportfiskeförening och Sportfiskeklubben härvan.