Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/9

Denna artikel ingår för dig som är kund.

"Det är mycket kärlek i vår mat"

Grönsaker från Spekeröd, ägg från Tjörn och kött från Orust.

På restaurang Villa Sjötorp i Ljungskile är det ju närmare desto bättre som gäller för råvarorna. Och nästan allt är ekologiskt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

När Ellika Mogenfelt köpte tillbaka sin morfars fars sommarhus på Lyckorna 1995, visste hon precis vad hon ville göra med huset. Det skulle bli hotell och restaurang med ekologiska och närproducerade matvaror.

– Folk tyckte att jag var väldigt konstig som ville jobba med ekologiska produkter. Det är svårt att förstå idag, när vi är så medvetna om vad vi äter, men på den tiden tyckte många att jag var en riktig motvallskärring, säger Ellika Mogenfelt när vi träffar henne i Villa Sjötorps grönskande trädgård med utsikt över havet.

Hon går runt i kryddträdgården och plockar kryddor till dagens matlagning. Dragon, dill, oregano, timjan och citronmeliss. Närheten till producenten är viktig för Villa Sjötorp. De köper sina grönsaker från gårdar i Spekeröd och Lidköping, pepparrot från Frillesås i Halland, senapsskott från Orust, kräftor från Grebbestad och kött från Orust.

– Det ekologiska och närproducerade är så självklart för mig, och har varit det hela tiden. När det i början av 2000-talet började bli populärt att tänka på var maten kommer ifrån tänkte jag att det var en trend som snart skulle gå över. Det är först nu jag vågar tro att medvetenheten håller i sig, säger Ellika Mogenfelt.

Hon säger att det inte handlar om politik. Att det handlar om kroppen, och om att leva så hälsosamt som möjligt.

– Jag vill inte att mina barn ska få i sig mer gift än absolut nödvändigt, och då är det självklart att min verksamhet ska drivas med samma tanke.

Det är inte alltid lätt att få tag i rätt råvaror om de ska vara ekologiska och närproducerade. Därför anpassar personalen på Villa Sjötorp sin meny efter vad som finns att köpa.

– Många i branschen pratar om att man måste anpassa menyn efter vad folk efterfrågar, men jag håller inte med. Det viktigaste är att det är ekologiskt, säger Ellika Mogenfelt.

Under sommaren har Villa Sjötorp en lunchmeny de kallar verandamenyn, där bland annat sill och potatis erbjuds. På kvällen serveras á la carte, och en Västsvensk sommarmeny som enbart innehåller råvaror från Västsverige. Dagens rätter är bland annat hackad råbiff med senapsmajonnäs, pocherad torsk med smörstekta kräftor och jordärtskockspuré, och rabarberpaj till efterrätt. Köksmästare Linnéa Wennberg rör sig vant i köket där hon jobbat i åtta år.

– Ibland blir man lite låst av att bara ha ett visst utbud av ekologiska råvaror. Men man lär sig att experimentera med det man har.

Linnéa Wennberg beskriver Villa Sjötorps mat som rejäl, god och med mycket sås.

– Vi är inte det finfina köket, men det är mycket kärlek i vår mat, säger hon.